Πώς πάρθηκε η απόφαση των τριών τάσεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να προτείνει δημοψήφισμα σχετικά με τα τέσσερα υπό διαγραφή μέλη (Τζουμάκας, Φίλης, Σκουρλέτης και Βίτσας) εξακολουθεί να πυροδοτεί σφοδρές αντιδράσεις.
Το ρήγμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βαθαίνει και λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα κακό κάτι που καταγράφηκε και στη σημερινή πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Πρόταση μομφής κατατέθηκε από τον Νάσο Ηλιόπουλο
Μετά την εισήγηση του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, πρόταση μομφής κατατέθηκε από τον Νάσο Ηλιόπουλο κατά του προεδρείου λόγω της επίμονης άρνησής του να γίνει ψηφοφορία για τη διεξαγωγή ή μη δημοψηφίσματος για τη διαγραφή των τεσσάρων στελεχών. Το προεδρείο αντέτεινε η όποια ψηφοφορία να γίνει στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης της ΚΕ, δηλαδή την Κυριακή (12/11).
Στη συνέχεια αποχώρησαν συντεταγμένα από τη διαδικασία οι «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, η «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου και η κίνηση Τεμπονέρα που δεν σκοπεύουν να παρευρεθούν ούτε αύριο στη διαδικασία.
Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών
Ακολούθησαν δηλώσεις των πρωταγωνιστών που ξεκαθάρισαν πως η κίνηση αυτή δεν σηματοδοτεί πως φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με αυτό τον τρόπο θέλουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί αμέσως ψηφοφορία για το «δημοψήφισμα Κασσελάκη».
Συγκεκριμένα, η Έφη Αχτσιόγλου άφησε αιχμές αποχωρώντας από τη διαδικασία, κάνοντας λόγο για μια διαδικασία μη δημοκρατική και άνευ αντικειμένου.
«Σήμερα έθεσα ένα ζήτημα υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. Αφορά το διάγγελμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του κόμματος ότι θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος. Πρόκειται για μία πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση, προσβλητική για τη λειτουργία του κόμματος και άκρως διχαστική» ανέφερε αρχικά.
Και συνέχισε: «Έθεσα στο σώμα την ανάγκη να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα άμεσα. Η συνεδρίαση της ΚΕ είναι άνευ αντικειμένου. Είναι υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία. Το προεδρείο αρνήθηκε να γίνει το ξεκαθάρισμα του ζητήματος. Σήμερα, η δημοκρατική λειτουργία του οργάνου καταπατήθηκε βάναυσα. Δεν είχε νόημα η παραμονή μας στην συνεδρίαση. Δεν πρόκειται για ζήτημα διαδικαστικό, αλλά υπαρξιακό. Σήμερα, αποχωρούμε από αυτή τη διαδικασία που είναι άνευ αντικειμένου, τίποτα παραπάνω».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τη σειρά του, εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης της «Ομπρέλας» να αποχωρήσει από τη σημερινή διαδικασία.
«Η Έ. Αχτσίογλου, ο Δ. Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μία διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα προ ημερησίας διάταξη το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος χθες για το δημοψήφισμα. Δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση υπό τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα.
Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχθηκε η πρότασή μας να μπει σε ψηφοφορία […] Αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε», σημείωσε.
Ο τρίτος που διαφώνησε και αποχώρησε ήταν ο Διονύσης Τεμπονέρας που τόνισε ότι δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί η διαδικασία όσο κρέμεται από πάνω της το ζήτημα του δημοψηφίσματος.
«Η πρόταση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι μια πρόταση αντικαταστατική, βαθιά διχαστική, αντιδημοκρατική. Ζητήσαμε την ανάκληση της πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του κόμματος της ΚΕ. Στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία. Θα συνεδριάσουμε το επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις. Όλα είναι ανοιχτά», υποστήριξε.
Με δήλωσή της, η Όλγα Γεροβασίλη, αναφέρθηκε στα διαδικαστικά ζητήματα της Κεντρικής Επιτροπής που «μετατράπηκαν» σε πολιτικά τονίζοντας ότι θα πρέπει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να μιλήσουν ειλικρινά.
in.gr