Δημοσκόπηση καταγράφει διαφορετικές συσπειρώσεις μεταξύ των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο πού κατευθύνονται οι ψηφοφόροι που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν ίδιο κόμμα.
Αναδιατάσσεται το πολιτικό σύστημα με τις ευρωεκλογές να αποτελούν την απαρχή αλλαγών και τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ να αφήνουν το στίγμα τους. Πέραν της πρόθεσης ψήφου που «μετρούν» οι έρευνες κοινής γνώμης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε νέα δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Οι συσπειρώσεις και οι διαρροές των κομμάτων περιλαμβάνονται στο β’ μέρος της δημοσκόπησης της MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1. Σύμφωνα με τα ευρήματα προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει διαρροές τόσο δεξιότερά της (Φωνή Λογικής και Ελληνική Λύση) όσο και προς αριστερά και συγκεκριμένα στο ΠΑΣΟΚ.
Συσπειρώσεις κομμάτων
Ειδικότερα, η Ν.Δ. εμφανίζει συσπείρωση 65,9% και έχει διαρροές ως εξής:
- ΠΑΣΟΚ 6,8%
- Φωνή Λογικής 3,8%
- Ελληνική Λύση 3,8%
- Άλλο κόμμα 5,5%
- Άκυρο / Λευκό / Αποχή 4,2%
- Αναποφάσιστοι 10%
Ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ, στο 41,3% και διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ (15,3%), το ΚΚΕ (4,2%) και τη Νέα Αριστερά (6,3%).
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει συσπείρωση στο 81% και σύμφωνα με την έρευνα της MARC καταγράφονται οι εξής εισροές:
- Ν.Δ. 6,8%
- ΣΥΡΙΖΑ 15,3%
- Άλλο κόμμα 5,2%
Συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ;
Υπέρ της εκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τάσσονται όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, στο σχετικό ερώτημα το 68,4% τάσσεται υπέρ και το 21,3% κατά ενώ ένα 5,1% δεν απαντά και το 5,2% δηλώνει ότι του είναι αδιάφορο.
Όσον αφορά τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται 39,3% ενώ κατά το 54%. Παράλληλα, ένα 4% δηλώνει ότι του είναι αδιάφορο αν θα συμπορευτούν τα δύο κόμματα.
Στο ερώτημα «Διπολισμός ή όχι» το 30,4 τάσσεται υπέρ του διπολισμού ενώ το 60,6% υπέρ περισσότερων.
Bία ή απειλή βίας ανηλίκων
Πέραν από την πολιτική σκηνή η δημοσκόπηση αφουγκράζεται και τις αγωνίες των ερωτηθέντων σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας.
Στην ερώτηση «αν υπάρχει στο στενό οικογενειακό περιβάλλον κάποιο κρούσμα που να αφορά βία ή απειλή βίας ανηλίκων, όπως bullying, λεκτική βία, απειλή, χειροδικία, εκβιασμό, απόσπαση χρημάτων ή αντικειμένων», το 24,1%, δηλαδή ένας στους τέσσερις αποκρίθηκε θετικά, έναντι 74,9% που απάντησε αρνητικά.
Όσοι απάντησαν θετικά, κλήθηκαν ακολούθως να αναφέρουν που έχει συμβεί το περιστατικό που βίωσε μέλος του στενού περιβάλλοντος τους. Έχοντας ευχέρεια να δώσουν πολλαπλές απαντήσεις, το 68,1% είπε ότι η επίθεση εκδηλώθηκε στον χώρο του σχολείου, το 26,4% στον δρόμο κατά την διάρκεια μετακίνησης, το 22% σε πλατείες και άλλους εξωτερικούς χώρους συνάθροισης νέων, το 14% σε μέσο μαζικής μεταφοράς, το 10,7% σε εσωτερικό χώρο συνάθροισης νέων (πχ. σπίτι, κλαμπ), το 2,7% σε άλλο σημείο, ενώ το 1,5% δεν έδωσε διευκρινίσεις.
Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση και το κατά πόσον η ειδική τηλεφωνική γραμμή 10201 και η εφαρμογή Safe Youth μπορούν να περιορίσουν τα φαινόμενα βίας ανηλίκων, οι ερωτηθέντες απάντησαν «Ναι» σε ποσοστό 26,6%, «Ναι, αλλά χρειάζονται και άλλα μέτρα» σε ποσοστό «59,2%», «Όχι» σε 10,8% και «Δεν απαντώ» σε ποσοστό 3,4%.
IN.GR