Μπορεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να αντιμετωπίζει νέα κρίση στη γαλλική αρένα, αλλά παραμένει ένα πολεμικό γεράκι έναντι της Ρωσίας, αποδεικνύοντάς το έμπρακτα.
Τη στιγμή που ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ κατέφθανε το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου στο μέγαρο των Ηλυσίων για να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κάπου στην ανατολική Γαλλία ακούγονται πυροβολισμοί.
Ενώ η Γαλλία, μετά τις πρόωρες εκλογές του καλοκαιριού βιώνει μια νέα πολιτική κρίση με τον Γάλλο πρόεδρο να αναζητά νέο πρωθυπουργό και το κοινοβούλιο να παραμένει έντονα διαιρεμένο, το Παρίσι δημιουργεί έναν αξιόμαχο στρατό που θα πολεμήσει στην Ουκρανία, η οποία χάνει όμως τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Σε μια μυστική περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, όπως αναφέρει ο Economist, λαμβάνει χώρα μια ακριβής προσομοίωση μάχης, όπου ο γαλλικός στρατός αναλαμβάνει τον ρόλο του εχθρού και εκπαιδεύει πάνω από 2.000 Ουκρανούς στρατιώτες για να σχηματίσουν τη ραχοκοκαλιά μιας νέας επίλεκτης ταξιαρχίας συνδυασμένων όπλων έτοιμη για να φύγει για το μέτωπο.
Την πρόταση είχε κάνει τον Ιούνιο του 2024 ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και την δέχτηκε ο Εμανουέλ Μακρόν. Από τον Σεπτέμβριο ο γαλλικός στρατός εκπαιδεύει Ουκρανούς στις οβίδες Caesar και αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους, καθώς συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις σε επίπεδο τάγματος.
Η άγνοια των Ουκρανών με τον εξοπλισμό που τους δώθηκε, και η έλλειψη συλλογικής εκπαίδευσης ήταν δύο ελλείψεις που εξηγούν τις αποτυχίες τους, λέει βρετανική δεξαμενή σκέψης
Οι άνδρες είναι ηλικίας μεταξύ 25 και 45 ετών. Το 90% από αυτούς στα μέσα Νοεμβρίου ήταν νεοσύλλεκτοι. Στους γαλλικούς στρατώνες, όπου οι μάγειρες συμπεριλαμβάνουν στο μενού είτε ουκρανικών λαχανικών είτε γαλλικών κρουασάν για πρωινό, στρατιώτες εκτός υπηρεσίας με κόπωση μάχης τριγυρνούν, κάνοντας βάρη στο γυμναστήριο ή καπνίζοντας.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης, λέει ο επικεφαλής αξιωματικός, συνταγματάρχης Γκιγιόμ, αντιπροσωπεύει μια «μεγάλη αλλαγή» από αυτά που υπάρχουν ήδη αλλού. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ, «συν-δημιουργήθηκε» με Ουκρανούς εκπαιδευτές, οι οποίοι βρίσκονται επίσης εκεί για να επιβλέπουν τους νεοσύλλεκτους μαζί με 1.400 Γάλλους στρατιώτες.
Το πρόγραμμα διαρκεί εννέα εβδομάδες πρακτικής εκπαίδευσης, και είναι μεγαλύτερο από το τυπικό πρόγραμμα των πέντε εβδομάδων που χρησιμοποιεί ο βρετανικός στρατός στην Ανατολική Αγγλία στο πλαίσιο της επιχείρησης Interflex, η οποία έχει ήδη εκπαιδεύσει 45.000 Ουκρανούς.
Η «Άννα του Κιέβου» από της Γαλλία
Ωστόσο, η καινοτομία εδώ είναι η απόφαση μια ευρωπαϊκής χώρας να εκπαιδεύσει, να παραδώσει και να εξοπλίσει μια ταξιαρχία.
Θα συμμετάσχουν 1.500 στρατιώτες που έχουν ήδη εκπαιδευτεί στην Ουκρανία. Η «Άννα του Κιέβου», όπως ονομάστηκε η νέα ταξιαρχία, θα αποτελείται από δύο θέσεις διοίκησης, τρία τάγματα πεζικού και μονάδες πλήρους υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Η ταξιαρχία θα αποκτήσει τεθωρακισμένα οχήματα, οβίδες Caesar, συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας, εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων και άλλα κιτ, τα οποία οι Ουκρανοί θα ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν και να συντηρούν.
Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000, τα οποία προσαρμόζονται για να μεταφέρουν γαλλικούς πυραύλους κρουζ SCALP, θα φτάσουν στην Ουκρανία το 2025.
Οχυρωματικά έργα για τις ανάγκες της εκπαίδευσης των Ουκρανών στη Γαλλία
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνού, το πιο πρόσφατο πρόγραμμα εκπαίδευσης, θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξασφάλιση μεγαλύτερης τακτικής επιστροφής στο πεδίο της μάχης. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2024 από το Royal United Services Institute, μια βρετανική δεξαμενή σκέψης, επισημαίνεται η άγνοια των Ουκρανών με τον εξοπλισμό που τους δώθηκε, καθώς και η έλλειψη συλλογικής εκπαίδευσης ως δύο ελλείψεις που εξηγούν τις αποτυχίες το ουκρανικών αντεπιθέσεων το 2022 και το 2023.
Ωστόσο, οι Γάλλοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές επιμένουν ότι, παρά τα προβλήματα του Ζελένσκι με τη στρατολόγηση νέων, αυτοί οι εκπαιδευόμενοι -με μέσο όρο ηλικίας τα 38- έχουν κίνητρα. «Μαθαίνουν δύο φορές πιο γρήγορα από τους δικούς μας νεοσύλλεκτους», λέει ένας εκπαιδευτής.
Ανεξήγητα αισιόδοξος ο Μακρόν
Ωστόσο, ο Economist επισημαίνει ότι παρά τα πλεονεκτήματά της, αυτή η προσπάθεια μπορεί να αργήσει πολύ. Τους τελευταίους μήνες η Ουκρανία έχασε εδάφη από τη Ρωσία σε πολλά σημεία, ενώ οι δυνάμεις της είναι απλωμένες. Αγωνίζεται αν κινητοποιήσει νέους στρατεύσιμους, ενώ η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε τους ανέμους της διπλωματίας.
Ο Μακρόν μπορεί τώρα να έχει γίνει ένα από τα πιο ειλικρινή γεράκια της Ευρώπης, λέει ο Economist, υπενθυμίζοντας τα λόγια του της 12ης Νοεμβρίου ότι «τίποτα δεν πρέπει να αποφασίζεται για την Ουκρανία χωρίς τους Ουκρανούς, ούτε στην Ευρώπη χωρίς τους Ευρωπαίους».
Στο εσωτερικό, ενώ ο πρώην πλέον πρωθυπουργός του μίλησε για οικονομική αστάθεια, ο Μακρόν είχε έναν αισθητά διαφορετικό τόνο. «Δεν πρέπει να τρομάζουμε τον κόσμο με αυτά τα πράγματα, έχουμε μια ισχυρή οικονομία», είπε. «Η Γαλλία είναι μια πλούσια, σταθερή χώρα, η οποία έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και τις τηρεί, η οποία έχει σταθερούς θεσμούς, ένα σταθερό σύνταγμα».
Ωστόσο, οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Γαλλίας, όσο και στα ουκρανικά πεδία μάχης διαψεύδουν τον Γάλλο ηγέτη, παίζοντας με τη φωτιά αποδεχόμενος να εκπαιδεύει τον ουκρανικό στρατό σε γαλλικά εδάφη.
Με πληροφορίες από Economist, Reuters