Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τραμπ φαίνεται πως θα επιχειρήσει να ωθήσει Μόσχα και Κίεβο σε διαπραγμάτευση με επιπλέον παροχές ή κυρώσεις ανάλογα με το πώς θα αντιδράσουν
Τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου Τραμπ για την Ουκρανία σκιαγραφούν σύμβουλοί του με κοινό παρονομαστή να φύγει από το τραπέζι η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η νέα αμερικανική ηγεσία, που είχε προεκλογικά προαναγγείλει άμεσο τερματισμό του πολέμου, φαίνεται πως θα επιχειρήσει να ωθήσει Μόσχα και Κίεβο σε διαπραγμάτευση με επιπλέον παροχές ή κυρώσεις ανάλογα με το πώς θα αντιδράσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αντιμετωπίζει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και αυξανόμενες απώλειες εδαφών, δεν έχει αποκλείσει τη συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις. Ενώ εξακολουθεί να επιδιώκει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία πρέπει να αναζητήσει διπλωματικές λύσεις για να ανακτήσει μερικά από τα κατεχόμενα εδάφη της. Χθες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι η Ουκρανία πρέπει να εντάξει στις ένοπλες δυνάμεις της νεότερους ανθρώπους, όπως άτομα ηλικίας 18-25 ετών, για να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας. «Η ύπαρξη ανθρώπων στο πεδίο της μάχης, εκτός από τα πυρομαχικά και τα όπλα, είναι το κλειδί της επιτυχίας» είπε.
Δεν παραιτείται
Από την άλλη πλευρά ο ρώσος πρόεδρος δεν δείχνει διατεθειμένος να παραιτηθεί από τους όρους που έχει θέσει για μια εκεχειρία και για τη διεξαγωγή συνομιλιών, μεταξύ των οποίων είναι το να εγκαταλείψει η Ουκρανία την προοπτική να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει τις τέσσερις επαρχίες για τις οποίες ο Πούτιν ισχυρίζεται πως αποτελούν μέρος της Ρωσίας, αλλά τις οποίες δεν ελέγχει πλήρως, ένα αίτημα που απορρίπτεται από το Κίεβο. «Ο Πούτιν δεν βιάζεται» επισημαίνει ο Γιουτζίν Ράμερ, ένας αμερικανός πρώην κορυφαίος αναλυτής πληροφοριών για τη Ρωσία στη δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment for International Peace. Κατ’ επέκταση εκτιμά ότι είναι πιθανό ο ρώσος πρόεδρος να προχωρήσει στην κατάληψη περισσότερων εδαφών και να τηρήσει στάση αναμονής μέχρι να δει ποια κίνητρα μπορεί να δώσει ο νέος αμερικανός πρόεδρος προκειμένου να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με πηγές, μέχρι την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε συγκαλέσει ειδική ομάδα εργασίας για την εκπόνηση ενός ειρηνευτικού σχεδίου για την Ουκρανία και τα όποια συμπεράσματα συνάγονται από δημόσιες ή πιο κλειστές τοποθετήσεις συμβούλων του. Ωστόσο διατυπώνεται και η εκτίμηση ότι τελικώς ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία θα εξαρτηθεί από την άμεση προσωπική δέσμευση μεταξύ Τραμπ, Πούτιν και Ζελένσκι, αν καταστεί δυνατόν να υπάρξει τέτοια. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επισημαίνει ότι μέχρι να υπάρξει ενημέρωση για την ιδέα ενός συνολικού σχεδίου δεν είναι δυνατόν να σχολιάσει.
Τρεις προτάσεις
Την ίδια ώρα πρώην αξιωματούχος του Τραμπ για την εθνική ασφάλεια, ο οποίος έχει ρόλο στη διαδικασία μετάβασης, ανέφερε πως υπάρχουν τρεις κύριες προτάσεις: το περίγραμμα από τον απεσταλμένο του Τραμπ για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, απόστρατο αντιστράτηγο Κιθ Κέλογκ, μία από τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς και μια άλλη που προωθείται από τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ, τον πρώην επικεφαλής (επί Τραμπ) στις υπηρεσίες πληροφοριών.
Βέβαιο είναι ότι στοιχεία των προτάσεων θα χτυπήσουν σε τοίχο από την πλευρά του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ουσιαστικά ενσωμάτωσε το αίτημα για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ στο δικό του «σχέδιο νίκης».