

ΡεπορτάζΣωτήρης Μπολάκης
Το όνομα του Βασίλη Κόκκαλη στη δικογραφία για καλό… ρουσφέτι, οι εξηγήσεις του παρακολουθούμενου από την ΕΛΑΣ πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ζητούσε το κεφάλι του Σπίρτζη.
Μέχρι αυτή την ώρα και από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι εξηγήσεις του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κρίνονται επαρκείς από την Κουμουνδούρου και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Με μια υποσημείωση όμως: «αν ισχύει αυτό που λέει», γιατί ακόμη δεν έχουν πλήρη εικόνα της δικογραφίας στο κόμμα.
Ο Βασίλης Κόκκαλης πιάστηκε από τον κοριό της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο των νόμιμων επισυνδέσεων που ζήτησε η ευρωπαϊκή εισαγγελία.
Σε δηλώσεις του υποστηρίζει ότι ζήτησε εξυπηρέτηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για έναν αγρότη από τη Θεσσαλία στον οποίο οφείλονταν, όπως είπε, επιδοτήσεις 200.000€ από το 2015 και για τις οποίες μάλιστα είχε δικαιωθεί και δικαστικά το 2019 και πρώτη φορά πληρώθηκε ένα μέρος το 2019.
Η σειρά του να ζητήσει την παραίτησή του;
Στην Κουμουνδούρου παίρνουν ως αληθή τα λεγόμενα του κ. Κόκκαλη και καλόπιστα σημειώνουν ότι μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι λειτούργησε στα πλαίσια του ρόλου και της αποστολής ενός βουλευτή απέναντι στα προβλήματα ενός πολίτη.
Ωστόσο εν μέσω μιας εξόφθαλμης προσπάθειας της κυβέρνησης να ξεφύγει από την πίεση της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης που ζητά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για Βορίδη και Αυγενάκη, αναμφίβολα ο κ. Κόκκαλης για κάποιους ίσως και να αποτελεί πρόβλημα για το ΣΥΡΙΖΑ, που διαμηνύει ότι δεν θα δεχτεί συμψηφισμούς και διάχυση ευθυνών από την κυβέρνηση για να βγάλει λάδι τους υπουργούς της.
Η υπόθεση θυμίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την περίπτωση του Κώστα Καραμανλή, όταν η ΝΔ, αλλά κόμματα όπως το Κίνημα Δημοκρατίας έβαζαν στο κάδρο τον Χρήστο Σπίρτζη για την υπόθεση των Τεμπών.
Κατά την έντονη πολιτική αντιπαράθεση τότε και υπο την πίεση της πλευράς Κασσελάκη να βάλει στο κάδρο τον ορκισμένο εχθρό του Χρήστο Σπίρτζη, ο κ. Κόκκαλης είχε βγει δυο φορές δημόσια και είχε ζητήσει το κεφάλι του πρώην υπουργού μεταφορών καλώντας να παραιτηθεί από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση των Τεμπών.
Και είναι άξιο απορίας αναρωτιούνται πολλοί σήμερα, πώς ενώ στα πάνω από 50.000 στοιχεία της δικογραφίας των Τεμπών δεν υπήρχε ούτε ένα στοιχείο που να περιγράφει ή να αποτελεί ένδειξη τέλεσης αξιόποινης πράξης από τον Χρήστο Σπίρτζη, ο κ. Κόκκαλης των καλούσε δημόσια στα κανάλια να παραιτηθεί.
Τώρα που ο ίδιος εμπλέκεται στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον κοριό να τον συλλαμβάνει να ζητά ρουσφέτι, αναρωτιούνται κάποια στελέχη στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν κρίνει και ο ίδιος θα πρέπει παραιτηθεί από βουλευτής για να «να διευκολύνει το κόμμα», όπως έλεγε εκείνος πριν λίγες ημέρες για τον εσωκομματικό του αντίπαλο.
Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι αυτή του την άποψη ο κ. Κόκκαλης την είχε πάρει εκείνο το διάστημα μαζί του και στις Βρυξέλλες, όταν ήταν καλεσμένος στο ευρωκοινοβούλιο του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη σε εκδήλωση με την Μαρία Καρυστιανού.
Όχι σε εξεταστική
Σε κάθε περίπτωση ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθαρίζει και για τον κ. Κόκκαλη ότι αν πρέπει να διερευνηθεί δεν πρέπει να μπει κανείς εμπόδιο, μένοντας συνεπής στη θέση του, καθώς το ίδιο έλεγε και για τον κ. Σπίρτζη.
Η υπόθεση του κ. Κόκκαλη, όπως άλλωστε και του κ. Παρασύρη από το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται και εκείνος στη δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ, από την αντιπολίτευση εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης σε μια φάση που η ΝΔ είναι στρυμωγμένη και επιθυμεί συμψηφισμό και διάχυση των ευθυνών περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
«Να μην τολμήσει να θάψει και τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ» διαμηνύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που είναι έκδηλη η ανησυχία μήπως η κυβέρνηση για να ξεπεράσει το δικό της αδιέξοδο με την περίφημη γραμμή της παραπομπής «στο φυσικό δικαστή» δια του αξιακού πλέον μοντέλου Τριαντόπουλου, επιχειρήσει να στρίψει μέσω μιας εξεταστικής επιτροπής.
«Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει τώρα να γίνει Προκαταρκτική έρευνα σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Όχι Εξεταστική» ξεκαθαρίζει ο κ. Φάμελλος θέλοντας να προλάβει τη συζήτηση που ήδη όπως θυμίζουν από την Κουμουνδούρου την έχει ανοίξει πρώτος ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πριν από μόλις 20 ημέρες ζητώντας μάλιστα διερεύνηση από το 2012.
IN.GR