

ΡεπορτάζΒασίλης Λαμπρόπουλος
Η πλήρης αμφισβήτηση του πορίσματος Καρώνη, η υιοθέτηση άλλης θεωρίας για τη φονική έκρηξη, η εξέταση του μετασχηματιστή με την «αόρατη εσωτερική έκρηξη» και το νέο έγγραφο της Πυροσβεστικής
Νέα δεδομένα στην έρευνα της φονικής έκρηξης στα Τέμπη αλλά και ένα ακόμη καίριο πλήγμα στο αμφιλεγόμενο πόρισμα του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Δημήτρη Καρώνη – το οποίο έσπευσαν να υιοθετήσουν κυβερνητικά στελέχη – προκύπτει από μια νεότερη κατάθεση αλλά κι έγγραφα του εφέτη ανακριτή κ. Σ. Μπακαΐμη τα οποία αποκαλύπτει το in.
Με τον τελευταίο να φαίνεται να αναζητά άλλη πλέον εκδοχή για την πυρόσφαιρα που κόστισε τη ζωή 5-7 ατόμων και να μην θεωρεί βάση της έρευνάς του την άποψη του κ Καρώνη που πλέον αμφισβητείται ανοικτά για τρείς τουλάχιστον λόγους.
Με αυτές τις εξελίξεις ήδη να δημιουργούν νέα αργοπορία στην δικαστική έρευνα με το δεδομένο ότι εκκρεμούν νέες αυτοψίες και νέα πορίσματα.
Μετά λοιπόν από 20 πορίσματα που απέδιδαν το πύρινο «μανιτάρι» είτε στην έκρηξη περίπου 2500 κιλά γενικού καυσίμου υδρογονάνθρακα άγνωστης προέλευσης (ΣΣ στην συγκεκριμένη εκδοχή κατέληγε κι ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ)) είτε στην ανάφλεξη σταγονιδίων των ελαίων σιλικόνης που θεωρούνται ωστόσο βραδυφλεγή.
Όμως ο κ. Καρώνης στο πόρισμα του που παρέδωσε τον περασμένο Μάιο (ΣΣ παρουσιάστηκε από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σαν την «μεγάλη αλήθεια για την έκρηξη που καταρρίπτει οριστικά κι αμετάκλητα της θεωρία του παράνομου φορτίου») απεφάνθη ότι η φονική έκρηξη οφείλεται σε έκλυση αερίων των ελαίων σιλικόνης από έκρηξη λόγω «ηλεκτρικού τόξου» – βραχυκυκλώματος εντός του μετασχηματιστή. Δηλαδή σε μία καινοφανή θεωρία που αμφισβητήθηκε από πολλούς πραγματογνώμονες.
Το εν λόγω κρίσιμο σημείο του πολυσέλιδου εγγράφου του καθηγητή του ΕΜΠ φαίνεται να έχει κύριο προβληματικό σημείο ότι ο προαναφερόμενος «εκραγείς» μετασχηματιστής της επιβατικής αμαξοστοιχίας κι ο οποίος βρίσκεται με τα υπόλοιπα συντρίμμια στην θέση Κουλούρι , δεν φαίνεται να έχει κανένα σημάδι εσωτερικής έκρηξη-καύσης κλπ!
Με πραγματογνώμονες να αναφέρουν ότι αυτό φαίνεται ακόμη και δια …γυμνού οφθαλμού.
Μάλιστα στις 6 Ιουνίου ο δικηγόρος κ. Αντώνης Ψαρόπουλος που εκπροσωπεί νομικά τις οικογένειες θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και το οποίου η κόρη είχε σκοτωθεί στο δραματικό συμβάν ζήτησε από τον κ Μπακαΐμη να ορισθεί πραγματογνώμονας. Κι αυτό προκειμένου να συντάξει μελέτη σχετικά με την ύπαρξη ή μη ιχνών έκρηξης στο εσωτερικό του εν λόγω μετασχηματιστή.
Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν νεότερες εξελίξεις που κλονίζουν περαιτέρω το «πόρισμα Καρώνη».
Ετσι στις 11 Ιουνίου 2025 έδωσε κατάθεση στον Εφέτη Ανακριτή της Λάρισας κ Μπακαΐμη ο μηχανολόγος ηλεκτρολόγος επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος των τεχνικών επιτροπών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Κωσταντίνος Πασπαλάς. Ο εν λόγω επιστήμονας του οποίου η άποψη θεωρείται πλέον καθοριστική για την έρευνα επανέφερε την θεωρία ότι η έκρηξη οφείλεται στο «εκνέφωμα»- σπρέι σταγονιδίων των ελαίων σιλικόνης κάτι το οποίο ο κ Καρώνης αμφισβητούσε πλήρως στο έγγραφο του.
Ο κ Πασπαλάς όταν ρωτήθηκε από τον κ Μπακαΐμη για την αναφορά του κ. Καρώνη για «εκρηξη στους μετασχηματιστές», ήταν απολύτως αρνητικός κι απορριπτικός λέγοντας δεν έχει καμιά σχέση το εσωτερικό του μετασχηματιστή με τη δημιουργία αερολύματος .
Το αερόλυμα δημιουργήθηκε από την εκτόξευση ποσότητας ελαίου, όχι από τα ανοίγματα των μετασχηματιστών αλλά από την καταστροφή των λοιπόν δομικών στοιχείων του κυκλώματος ψύξης του μετασχηματιστή».

Μάλιστα η σχετική μελέτη κι η κατάθεση του κ. Πασπαλά που απορρίπτει την «θεωρία Καρώνη» στάλθηκε ως περιέχουσα «σημαντικά κι αξιοποιήσιμα στοιχεία» – σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσιάζει το in στους αρμόδιους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής που ερευνούν διεξοδικά τα αίτια της εν λόγω έκρηξης .
Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι οι εν λόγω έμπειροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής όταν παρέλαβαν το «πόρισμα Καρώνη» ανέφεραν εγγράφως στον ανακριτή ότι αυτό αφήνει αναπάντητα πολλά προγενέστερα ερωτήματα που είχαν θέσει για τον τυχόν ρόλο στην έκρηξη περίπου 67 λίτρων φρέον από τον κλιματισμό του ίδιου τρένου, την «εκτόνωση» του πεπιεσμένου αέρα του συστήματος πέδησης που είναι συνολικά 1.180 λίτρα, τους ηλεκτρικούς συσσωρευτές (μπαταρίες) με υδροξείδιο του καλίου και λιθίου. Όπως για το μονωτικό υγρό για την ψύξη του μετατροπέα έλξης αλλά και οκτώ πυροσβεστήρες υπό πίεση ανά ηλεκτράμαξα. Όπως εξάλλου και δοχεία τριακοσίων λίτρων ανά βαγόνι, συγκέντρωσης οργανικών λυμάτων. Ζητώντας πλέον τα στελέχη της Πυροσβεστικής να δοθούν απαντήσεις και στα ερωτήματα τους αυτά προκειμένου να συντάξουν τελικό πόρισμα που παραπέμπεται –λόγω και της ενασχόλησης τους με την σύλληψη εκατοντάδων δραστών εμπρησμών – προς Σεπτέμβριο.
IN.GR