

ΚείμενοΓιάννης Μπασκάκης
Στην κυβέρνηση επιχειρούν να δικαιολογήσουν το «Όχι» σε Προανακριτική για Βορίδη – Αυγενάκη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για την επιλογή να συσταθεί εξεταστική από το 1998, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά των εξεταστικών.
Σε θέση άμυνας βρίσκεται το μέγαρο Μαξίμου μετά την απόφασή του να αρνηθεί τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής, μπλοκάροντας έτσι ουσιαστικά το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για ποινική διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τη συγκεκριμένη περίοδο 2019-2024 και την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να θάψει μέσα σε μια εξεταστική που θα ξεκινάει από το 1998 και θα αφορά τη διερεύνηση πολιτικών, κατ’ αρχήν, ευθυνών και όχι ποινικών.
Με την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής να αναμένεται να κατατεθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία σήμερα το μεσημέρι, στην κυβέρνηση επιχειρούν να δικαιολογήσουν τη στάση τους αυτή και πρώτα απ’ όλα το γεγονός ότι είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που, όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν (29.1.2025, Alpha), έχει καταφερθεί εναντίον των εξεταστικών επιτροπών.
«Δομικό πρόβλημα»
Ήταν όταν ο πρωθυπουργός είχε «αδειάσει» τους «γαλάζιους» βουλευτές της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη (οι οποίοι βέβαια τη γραμμή του μεγάρου Μαξίμου εφάρμοζαν) και, τότε μεταξύ άλλων, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για «ένα δομικό πρόβλημα των Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής και, όπως πολλές άλλες, δεν έχουν καταφέρει να διαφωτίσουν την κοινή γνώμη», δηλώνοντας πως «όταν συγκροτείται μία Εξεταστική Επιτροπή, εκ των πραγμάτων η διαδικασία μπαίνει στη λογική της κομματικής αντιπαράθεσης και σε μία ενδεχομένως αναμενόμενη περιχαράκωση των κομμάτων που δυσκολεύονται αυτή τη στιγμή, νομίζω, ιστορικά να δουν τη μεγάλη εικόνα και να δράσουν αντικειμενικά».
«Η μπάλα στην… αντιπολίτευση»
Επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να απαντήσουν εμμέσως στη σχετική κριτική που απηύθυνε στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, κυβερνητικές πηγές, προσπαθούσαν να πετάξουν τη μπάλα στην αντιπολίτευση, λέγοντας: «Τι έχει πει ο πρωθυπουργός για τις εξεταστικές επιτροπές; Ότι μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχουν επιτελέσει το ρόλο για τον οποίον είναι ορισμένες και έχουν προβλεφθεί. Μιλάμε για τον πρωθυπουργό, που τιμώντας τη διαδικασία και το θεσμό της Εξεταστικής Επιτροπής, έδωσε αυτή τη δυνατότητα και στην μειοψηφία», ενώ κατέληγαν: «Όταν έχεις 8 κόμματα και 8 πορίσματα, σημαίνει ότι το μόνο που τους νοιάζει στην αντιπολίτευση είναι ένα να κομματικοποιήσουν μία πολύ σοβαρή διαδικασία. Ας δώσουν λοιπόν μία άλλη εικόνα και εκείνοι. Εμείς θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ως πλειοψηφία για να σεβαστούμε τον θεσμό».
Το σοβαρό ερώτημα βέβαια που τίθεται εδώ είναι αν θα κληθούν οι μάρτυρες που θα ζητήσει η αντιπολίτευση ή αν θα έχουμε μία επανάληψη της εξεταστικής για τα Τέμπη, που «άδειασε» ο κ. Μητσοτάκης, και κατά την οποία αποκλείστηκαν, από την πλειοψηφία, κρίσιμοι μάρτυρες της υπόθεσης.
Γραμμές άμυνας
Όσο για τις γραμμές άμυνας του μεγάρου Μαξίμου, το πρώτο που επιχειρούν στην κυβέρνηση να αποκρούσουν είναι η κριτική σε βάρος τους για συγκάλυψη της υπόθεσης, μετά την άρνησή τους να συσταθεί Προανακριτική για τους δύο πρώην υπουργούς.
Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι δεν βλέπουν «στοιχεία τα οποία να συνιστούν ποινικό αδίκημα» και υποστήριζαν ότι «είναι το ακριβώς αντίθετο της συγκάλυψης, γιατί δεν εξαιρεί καμία περίοδο διακυβέρνησης, ούτε και τη δική μας» και πως «αν δεν φωτιστούν όλες οι πτυχές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, απάντηση δεν θα πάρουμε ποτέ για θέματα, όπως είναι η τεχνική λύση, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, αν έγιναν και από ποιούς, ποιοι υπουργοί έστειλαν πόσους στη Δικαιοσύνη τα προηγούμενα χρόνια, τι έγινε με τα τεχνικά σχέδια βόσκησης, ποιος ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλα όσα διημείφθησαν τα τελευταία χρόνια, και επί των δικών μας ημερών».
«Διαχρονικές ευθύνες»
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επαναφέρει για άλλη μια φορά τη μόνιμη γραμμή άμυνάς της, δηλαδή το γνωστό της αφήγημα περί «διαχρονικών ευθυνών», με στόχο τη διάχυση των ευθυνών και στα άλλα κόμματα. Σε αυτό το πλαίσιο οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι «όταν συζητάμε για το ζήτημα των αγροτικών ενισχύσεων και θέλουμε να δούμε τι συνέβη με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πρέπει να ξεκινάμε από την ημέρα σύστασής του», καθώς και ότι η συζήτηση για τη σύσταση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους όρους της σύστασής του είναι «μία πολιτική συζήτηση, γιατί δεν μπορεί να υπάρχει διερεύνηση ποινικών ευθυνών πέραν της δεκαπενταετίας για μη πολιτικά πρόσωπα και πριν από το 2019 για πολιτικά πρόσωπα».
Και προσπαθώντας να αμβλύνουν τις εντυπώσεις για την σαφή προσπάθεια να θαφτεί το σκάνδαλο του ΟΕΠΕΚΕΠΕ, μέσα στον ωκεανό των φακέλων από το 1998 μέχρι σήμερα, στην κυβέρνηση έλεγαν πως «όποιος μιλάει για συγκάλυψη ξεχνάει ότι η έρευνα αυτή θα καταλήξει στο τώρα και οι όποιες ενδεχόμενες ευθύνες θεωρεί η αντιπολίτευση ότι υπάρχουν, θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα διατυπωμένες».
Η εξεταστική
Στο ίδιο πλαίσιο και με στόχο να δικαιολογήσουν την επιλογή της εξεταστικής, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πώς «σκοπός της εξεταστικής επιτροπής είναι να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπιστούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια, προς όφελος των παραγωγών μας, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας», και ότι «στόχος μας δεν είναι άλλος από το να λαμβάνουν τις ενισχύσεις οι πραγματικοί δικαιούχοι και όχι αυτοί οι οποίοι μπορεί να δηλώνουν ζώα τα οποία υπάρχουν μόνο στη φαντασία τους».
Σοβαρό Ερώτημα
Υποστήριζαν ακόμα πως «δεν προκύπτει από πουθενά ο ισχυρισμός πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναμένει τις εξελίξεις για τα πολιτικά πρόσωπα για να ασκήσει διώξεις και σε μη πολιτικά», αλλά βέβαια απολύτως αναπάντητο παραμένει από την κυβέρνηση το σοβαρό ερώτημα, γιατί, ενώ η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζητάει περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης για τα πολιτικά πρόσωπα (κάτι που μόνο μέσω Προανακριτικής μπορεί να συμβεί) η κυβέρνηση δεν συναινεί και δεν την διευκολύνει.
Όσο για το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η εξεταστική (που αναμένεται πολύμηνη), εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία από αυτή, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει συνέχεια και με μία προανακριτική, δεν μπορεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Το ζήτημα παραγραφής
Πόσο μάλλον όταν ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης έχει δηλώσει ότι στις 6 Οκτωβρίου «κατά τους ευρωπαίους εισαγγελείς είναι αποσβεστική ημερομηνία για τον έναν εκ των δύο εγκαλούμενων συναδέλφων», εννοώντας τον Μάκη Βορίδη.
Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής» και «κανένα ζήτημα αποσβεστικής προθεσμίας γιατί επί των δικών μας ημερών, άλλαξε το Σύνταγμα». Όμως αυτό αφορά πράξεις, οι οποίες φέρονται να τελέστηκαν μετά την αναθεώρηση. Αλλά ακόμα και ως προς αυτές, υπάρχει το ζήτημα της καθυστερημένης τροποποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει έστω και μία πράξη που να φέρεται, κατά τη δικογραφία, να τελέστηκε πριν την αναθεώρηση, το κυβερνητικό επιχείρημα βρίσκεται στον αέρα.
IN.GR