

ΡεπορτάζΓιάννης Μπασκάκης
Απέναντι στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για περαιτέρω διερεύνηση ποινικών ευθυνών των υπουργών της, η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει το «στρίβειν» δια της εξεταστικής, προσβλέποντας στη διάχυση ευθυνών και στη θετική ατζέντα.
Ξανά με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την απόφασή της να πει «Όχι» σε Προανακριτική για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μπορεί με την επιλογή της αυτή να γλίτωσε μία ρήξη κυρίως με τον Μάκη Βορίδη, αλλά η συγκεκριμένη στάση της την φέρνει και πάλι σε θέση απολογούμενου.
Κι εκεί που ούτως ή άλλως βρισκόταν σε δεινή θέση λόγω του ίδιου του σκανδάλου, τώρα αναζητά και υπερασπιστική γραμμή για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι, στρίβοντας δια της εξεταστικής, μπλόκαρε το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για ποινική διερεύνηση της υπόθεσης. Ένα αίτημα που αφορά τη συγκεκριμένη περίοδο 2019-2024 και τα συγκεκριμένα πρόσωπα των δύο πρώην υπουργών Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη και όχι κάποια αχανή και αόριστη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών από το 1998 μέχρι σήμερα, όπως πάει να κάνει η κυβέρνηση.
Κυνική ομολογία
Η μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζει το μέγαρο Μαξίμου έγκειται, ασφαλώς, στο γεγονός πως η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται αυτό ακριβώς που κυνικά ομολόγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αυτολεξεί ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε (Action24) ότι η ευρωπαϊκή εισαγγελία «λέει «δείτε αν θέλετε να το ελέγξετε». Ποιος έχει από το Σύνταγμα αρμοδιότητα να κρίνει αν πρέπει να ελεγχθούν; Η Βουλή. Τι λέει η Βουλή; Η πλειοψηφία της. Ποιος είναι η πλειοψηφία της; Η ΝΔ. Τι αποφάσισε η ΝΔ; Ότι δε χρειάζεται να ελεγχθούν. Τελεία».
Με άλλα λόγια ότι το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για ποινική διερεύνηση της υπόθεσης βρήκε άδοξο τέλος, γιατί έπεσε πάνω στον τοίχο που ύψωσε το κόμμα της ΝΔ, το οποίο έχει την πλειοψηφία στη Βουλή και παίρνει τις αποφάσεις που το ίδιο επιθυμεί.
Εσωκομματική κριτική
Αλλά βέβαια ακόμα και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, υπάρχουν φωνές που θεωρούν ότι θα έπρεπε η κυβερνητική πλειοψηφία να διευκολύνει την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με τη σύσταση Προανακριτικής και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν κρύβουν την ενόχλησή τους, καταγγέλλοντας ότι δόθηκε το έδαφος στην κοινωνία να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για συγκάλυψη.
Αντιφάσεις
Η κυβέρνηση, λοιπόν, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τη στάση της αυτή, πέφτει και σε αντιφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αναφέρεται ότι «τα αναδυόμενα πραγματικά περιστατικά» που περιγράφονται στη δικογραφία (η οποία αφορά αποκλειστικά και μόνο την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη), «χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, στον βαθμό στον οποίο παραπέμπουν σε συντονισμένη και ζημιογόνο δράση μελών της Διοίκησης και υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα την αδρανοποίηση κάθε ουσιαστικού ελέγχου πιθανής απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση από τη μία παραδέχεται ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης η συντονισμένη και ζημιογόνος δράση σε ό,τι αφορά μέλη της Διοίκησης και υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά από την άλλη υποστηρίζουν ότι είναι «προδήλως αβάσιμη» κάθε πρόταση για διερεύνηση τυχόν ευθυνών των υπουργών που ήταν αρμόδιοι για την εποπτεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (και οι οποίοι μάλιστα κατονομάζονται και σε συνομιλίες των εμπλεκόμενων μελών της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ).
Προσπάθεια δικαιολόγησης
Την άλλη κυβερνητική γραμμή άμυνας την είδαμε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κατά την περιοδεία του στο Καρπενήσι. Εκεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Προανακριτικής φόρεσε το προσωπείο του «πολέμιου» της πόλωσης, δηλώνοντας ότι «σε ένα περιβάλλον αστάθειας δεν χρειαζόμαστε πόλωση, λογικές εξολόθρευσης του αντιπάλου και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής».
Φυσικά μπορεί κανείς να απαριθμήσει τον μακρύ κατάλογο των φορών που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επένδυσε στην πόλωση, τόσο κατά τη διάρκεια της εξαετούς διακυβέρνησής του, όσο και πριν ανέλθει στην εξουσία. Άλλωστε και κατά την τελευταία του ομιλία στη Βουλή, κλίμα πόλωσης επεδίωκε με τη σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε κατά του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Όσο για την «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής» είναι βέβαια ο ίδιος ο πρωθυπουργός που, όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν, αποχώρησε με το που ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του τότε κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το επιχείρημα ότι δεν αναγνώριζε «ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο».
Ανακύκλωση
Επί της ουσίας μία είναι η τακτική που ακολουθεί το μέγαρο Μαξίμου στην προσπάθειά του να αντιστρέψει το σε βάρος του κλίμα. Πρόκειται για την ανακύκλωση της ίδιας ακριβώς που ακολούθησε και μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για την υπόθεση των Τεμπών:
α) Περιοδείες του Κυρ. Μητσοτάκη ανά την Ελλάδα, επιδιώκοντας να συσπειρώσει το ακροατήριό του, και β) επιχείρηση αλλαγής ατζέντας μέσω της εστίασης στο κυβερνητικό έργο (στην υλοποίηση του οποίου η κυβέρνηση θέλει να δείχνει ότι προχωρά αποτελεσματικότερα και ταχύτερα) και στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών (τα οποία το Μαξίμου θέλει να δείξει ότι επιχειρεί να τα αντιμετωπίσει).
Η ΔΕΘ
Παράλληλα στην κυβέρνηση υπολογίζουν στη θερινή ραστώνη, προκειμένου να αμβλυνθεί η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται, ενώ το μεγάλο ορόσημο για το μέγαρο Μαξίμου παραμένει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου και οι εξαγγελίες οικονομικών μέτρων και φοροελαφρύνσεων που θα κάνει εκεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να αλλάξει το κλίμα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι «έχουμε πράγματα να κάνουμε. Για να έχουμε νίκες θα πρέπει να δώσουμε μάχες, ακόμη και αν υπάρξουν αντιδράσεις», προσθέτοντας ότι «μια πρώτη γεύση θα υπάρξει με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ανάλογα με το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, θα γίνουν περαιτέρω μειώσεις φόρων οι οποίες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί».
Ξορκίζει πρόωρες εκλογές
Στο ίδιο πλαίσιο, από το Καρπενήσι, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «αυτή η κυβέρνηση εκλέχθηκε πριν από δύο χρόνια με μια πολύ συγκεκριμένη και ισχυρή λαϊκή εντολή. Είμαστε στο μέσο της κυβερνητικής μας θητείας. Έχουμε δύο χρόνια ακόμα. Το κυβερνητικό έργο τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. Βλέπετε τα αποτυπώματά του παντού και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, έτσι ώστε να μπορέσουμε το 2027 να σας κοιτάξουμε στα μάτια, τους Έλληνες πολίτες, και να σας πούμε: τα είπαμε και τα κάναμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκατε το 2023».
Θέλησε έτσι για άλλη μια φορά να ξορκίσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Ωστόσο αυτό που δε μπορεί να ξορκίσει, είναι η κυβερνητική φθορά που συσσωρεύεται, καθώς και οι πληγές που η κυβέρνηση μετράει μετά και το νέο σκάνδαλο που την κρατάει σε περιδίνηση.
IN.GR