

ΚείμενοΔημήτρης Τερζής
Η ομολογία Γεωργιάδη για το τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι εκκλήσεις Μητσοτάκη και η απίστευτη κοροϊδία της κοινωνίας. Που ποντάρει η κυβέρνηση την ώρα που το αίτημα για κάθαρση γίνεται επίκαιρο ξανά.
«Πρώτοι ζητήσαμε εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ όχι μόνο για να αποδώσουμε ευθύνες, αλλά για το πως θα γίνουμε καλύτεροι, θα αξιοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς όφελος των πραγματικών αγροτών – θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες». Τάδε έφη, Κυριάκος Μητσοτάκης από το Καρπενήσι.
«Δεν έχει δικαίωμα η Ευρωπαία Εισαγγελέας να μας πει αν θεωρεί ένοχο τον Βορίδη ή τον Αυγενάκη. Ξέρετε τι δικαίωμα έχει μόνο; Λέει δείτε αν θέλετε να το ελέγξετε. Ποιος έχει στο Σύνταγμα την αρμοδιότητα να δει αν πρέπει να ελεγχθούν; Η Βουλή. Τι λέει η Βουλή, δηλαδή η πλειοψηφία της; Ποιος είναι η πλειοψηφία της; Η ΝΔ. Τι αποφάσισε η Νέα Δημοκρατία; Ότι δεν θέλει να ελεγχθούν. Τέλος». Τάδε έφη, Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στο Action.
Ο Άδωνις είπε την αλήθεια
Ευτυχώς που υπάρχει και ο δεύτερος να λέμε, ο οποίος με το γνωστό παρορμητικό του τρόπο, αλλά και με μια περίσσια αλαζονεία που τον χαρακτηρίζει δεν κρύβεται και λέει την αλήθεια: Το γεγονός δηλαδή ότι η ΝΔ έχει ήδη αποφασίσει για την τύχη των πρώην υπουργών Βορίδη και Αυγενάκη και ότι η εξεταστική επί της ουσίας θα γίνει για τα μάτια του κόσμου και όχι για να αποδοθούν ουσιαστικές ευθύνες, όπως διατείνεται ο πρωθυπουργός.
Στην Ελλάδα των γαλάζιων σκανδάλων -δεν είναι και λίγα εδώ που τα λέμε- ουδείς εκπλήσσεται πλέον από τέτοιες δηλώσεις. Δεν περιμέναμε δηλαδή από την εξεταστική και κυρίως από το κυβερνών κόμμα να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Όπως διατείνονται διάφορα κυβερνητικά στελέχη από τη δικογραφία δεν προκύπτει τίποτε επιβαρυντικό για τους δύο πρώην υπουργούς. Άρα, ποια είναι η ανάγκη για εξεταστική;
Ομοίως, ουδείς εξεπλάγη ακούγοντας τον διάλογο στη Βουλή μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Κωστή Χατζηδάκη. Ήταν εξαιρετικά σουρεαλιστικός, καθώς διαπνεόταν από το πνεύμα του ποιο από τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) έκλεψαν τα περισσότερα κονδύλια στο παρελθόν, εξυπηρετώντας ημέτερους και κοροϊδεύοντας τον κόσμο. Ο διάλογος έγινε επ’ αφορμή της επικείμενης εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Παραγραφή και άφεση
Κακά τα ψέματα, το ζόρι το έχει η ΝΔ. Κι έχει το ζόρι καθώς τα δικά της στελέχη είναι εκείνα που μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινικές ευθύνες. Ακόμα δηλαδή κι αν η εξεταστική διαπιστώσει ότι από εποχής συστάσεως ΟΠΕΚΕΠΕ, επί διακυβέρνησης Σημίτη, γινόντουσαν τα ίδια, κάθε ποινική ευθύνη έχει παραγραφεί. Κατά συνέπεια η όλη προσπάθεια έχει ως στόχο να θολώσει τα νερά και να φτάσει στο εύλογο συμπέρασμα του «μα κι εσείς βασανίζατε τους μαύρους».
Κάπως έτσι προσβλέπει στην άφεση αμαρτιών η ΝΔ από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός και το επαναλαμβάνουν ωσάν καραμέλα τα κυβερνητικά στελέχη: «Στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν τα καταφέραμε, αποτύχαμε». Όποιος το ακούσει αυτό του δημιουργείται η αίσθηση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε όντως αντιμέτωπη με τη διαφθορά, πάλεψε μαζί της κι έχασε. Μόνο που η πραγματικότητα, όπως έχει καταγραφεί από τις συνομιλίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι εντελώς διαφορετική και πρέπει να λέγεται κάθε φορά ως απάντηση σε κάθε κυβερνητικό στέλεχος που επικαλείται αυτή την ανοησία.
Ποια μάχη διαφάνειας;
Η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία μάχη διαφάνειας στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Βοούσαν τα δημοσιεύματα και οι αποκαλύψεις καιρό τώρα. Πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ παραιτήθηκαν με καταγγελίες. Η κυβέρνηση τί έκανε; Γνώριζε και συγκάλυπτε. Έβαλε πλάτη σε όλα τα γαλάζια παιδιά και στους κομματάρχες της που έπεσαν σαν τις ακρίδες πάνω στα ευρωπαϊκά κονδύλια. Εξέθρεψε «Φραπέδες» μόνο και μόνο για να περηφανεύονται σε συνομιλίες ότι θα μπορούσαν να έχουν «καθαρίσει την Τυχεροπούλου» και με 50 χιλιάρικα (από τα κλεμμένα) να έχουν καθαρίσει και να είναι έξω! Δυστυχώς για τον πρωθυπουργό, η δυσοσμία του υπόκοσμου που πριμοδοτήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κρύβεται.
Εμμονή
Ομοίως δεν κρύβεται και η εμπάθεια του τελευταίου προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, δικαστικού Νίκου Σαλάτα στο πρόσωπο της υπαλλήλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Παρασκευής Τυχεροπούλου. Αν τον άκουγε κανείς στην παρέμβαση που έκανε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής θα νόμιζε ότι όλα τα κακά του Οργανισμού αρχίζουν και τελειώνουν στις ενέργειες της συγκεκριμένης υπαλλήλου. Για την ιστορία, το πρόστιμο που επέβαλλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην υπάλληλο (στέρηση μισθού για 20 ημέρες) φέρει την υπογραφή του κ. Σαλάτα και το υπέγραψε λίγο πριν αναγκαστεί σε παραίτηση από την ηγεσία του οργανισμού.
Η κυβέρνηση από τη μεριά της ποντάρει στις δημοσκοπήσεις, σε συνδυασμό με τα μπάνια του λαού που αρχίζουν οσονούπω. Στο πρώτο σκέλος διαπιστώνει ότι οι πρώτες μετρήσεις καταγράφουν ελάχιστες απώλειες αναφορικά με το σκάνδαλο. Στο δεύτερο σκέλος ελπίζουν ότι σιγά, σιγά ο κόσμος θα ξεχάσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ότι η υπόθεση θα ξεθυμάνει, όπως τόσες άλλες στο παρελθόν. Μετά έρχεται ο Σεπτέμβρης, η ΔΕΘ, οι παροχές της κι έχει ο Θεός…
Ως τότε ο πρωθυπουργός, όντας με την πλάτη στον τοίχο, θα στέλνει μηνύματα -όπως το έκανε από το Καρπενήσι- περί αποφυγής ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Δυστυχώς για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, η ίδια η ζωή και τα γεγονότα τον έχουν ξεπεράσει και σ’ αυτό το κομμάτι. Το αίτημα για «κάθαρση» στην πολιτική ζωή του τόπου ξαναγίνεται επίκαιρο.
IN.GR