ΡεπορτάζΠαναγιώτης Τζαννετάτος
Επίσημες οι αποχωρήσεις Παππά, Αυλωνίτη, Χρηστίδου και Μάλαμα από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ανακοινώσεις στη Βουλή.
Στην επίσημη ανακοίνωση των ανεξαρτητοποιήσεων των τεσσάρων βουλευτών που αποχώρησα το Σαββατοκύριακο από τον ΣΥΡΙΖΑ (Παππάς, Αυλωνίτης, Χρηστίδου, Μάλαμα) προχώρησε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.
«Το γεγονός ότι είχαμε 4 ανεξαρτητοποιήσεις διαδοχικές από τον ΣΥΡΙΖΑ έφερε την αριθμητική δύναμη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που είναι τρίτο κόμμα σε ισοπαλία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «έχουμε δηλαδή 31 βουλευτές και στα δύο κόμματα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάσει του κανονισμού της βουλής σε περίπτωση ισάριθμης δύναμης βουλευτών είναι αυτό που στις τελευταίες εκλογές πήρε τις περισσότερες ψήφους».
«Ενόψει αυτής της ισοπαλίας στον αριθμό εδρών παραμένει κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί στις εκλογές Ιουνίου πήρε περισσότερες ψήφους. Για όλα αυτά και τη νέα σύνθεση κοινοβουλίου, ενημέρωσα σήμερα τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας» συμπλήρωσε.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Παππάς κάθισε μακριά από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η περίπτωση της Τζάκρη
Σε κάθε περίπτωση εφόσον η Θ. Τζάκρη κάνει την απειλή της πράξη και αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε το ΠΑΣΟΚ θα χριστεί αξιωματική αντιπολίτευση και θα απολαμβάνει τα προνόμια που τη συνοδεύουν:
⁃ Ισχυρή σημειολογία: θα έχει το προνόμιο να εμφανίζεται κάθε φορά πρώτο, από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να τοποθετείται αμέσως μετά τον πρωθυπουργό και τον εισηγητή της πλειοψηφίας
⁃ Περισσότεροι υπάλληλοι και γραφεία: Η αξιωματική αντιπολίτευση επειδή ακριβώς έχει και περισσότερες ανάγκες από τους υπόλοιπους απολαμβάνει μεγαλύτερα γραφεία και περισσότερους υπαλλήλους στη Βουλή
⁃ Αλλάζει η σύνθεση των επιτροπών: Αν αλλάξουν οι συσχετισμοί θα πρέπει να μεταβληθούν και τα μέλη στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει περισσότερους βουλευτές από εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει- εξ ανακλάσεως- και στη Διάσκεψη τνω Προέδρων αλλά και τη Θεσμών και Διαφάνειας.
⁃ Δεν αλλάζει τίποτα αναφορικά με τη χρηματοδότηση: Η κρατική επιχορήγηση προκύπτει από τη θέση των κομμάτων στις εθνικές εκλογές και τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνουν και όχι από τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής περιόδου.
IN.GR