ΡεπορτάζΣωτήρης Μπολάκης
Την Τρίτη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. ανεξαρτητοποιείται η Τζάκρη και χάνεται η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας αρχίζει να παρεμβαίνει.
Την πιο δύσκολη εβδομάδα της ιστορίας του έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει πρωτίστως την εξ αναβολής πτώση του από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το αν και πότε θα γίνει αυτό εξακολουθεί να το ελέγχει η Θεοδώρα Τζάκρη η οποία ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να πάρει και εκείνη τις αποφάσεις και να φύγει όπως έχει προαναγγείλει αναλαμβάνοντας πιθανόν συνεπικουρούμενη από τη Γιώτα Πούλου το ρόλο του Συμπιλίδη της Αριστεράς.
Η ίδια είχε πει ότι θα πάρει και άλλους μαζί της ωστόσο η στάση και ο ρόλος του Στέφανου Κασσελάκη μάλλον δείχνει ότι δεν φαίνεται να συγκροτείται πυρήνας βουλευτών που θα εγκαταλείψει ομαδικά το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση ακυρώνοντας κάθε σκέψη για συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας της επιρροής του.
Advertisement
Ο Τσίπρας… έρχεται
Με τον άλλοτε εκλεκτό Στέφανο Κασσελάκη εκτός παιχνιδιού ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι και εκείνος απελευθερώνεται τώρα για να επανέλθει στο πολιτικό σκηνικό.
Ωστόσο η λεγόμενη και φρουρά Τσίπρα ασχέτως με το κατά πόσο ο πρώην πρόεδρος εννοεί ότι θα φτιάξει δικό του κόμμα, εκείνοι όλο και περισσότερο νιώθουν ανακουφισμένοι γιατί όπως σημειώνουν δεν έμεναν ανέστιοι.
Χαμηλά ο πήχης
Η Κουμουνδούρου πάντως ανασυντάσσεται ήδη με γοργούς ρυθμούς καθώς οι έξοδος των κασσελακικών μελών λειτουργεί λυτρωτικά για τα μέλη εκείνα που δεν μπορούσαν να συγχρωτιστούν μαζί τους.
Σχεδόν το σύνολο των οργανώσεων που έκλεισαν ή άδειασα έχουν ήδη προχωρήσει σε νέες συνελεύσεις και εμφανίζονται να στήσουν κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου.
Ο πήχης πάντως είναι χαμηλά ως προς τη συμμετοχή στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής με τη συμμετοχή σύμφωνα με τους πιο συγκρατημένους υπολογισμούς να μην υπερβαίνει τις 70.000.
Άλλοι εκτιμούν ότι ο αριθμός θα είανι αρκετά μεγαλύτερος παρά το το γεγονός ότι στις κάλπες των συνέδρων ψήφισαν 43.000 μέλη του κόμματος.
Το debate αναμένεται να είναι μια τόνωση ηθικού κυρίως ως προς την εικόνα ενότητας που επιθυμούν να εκπέμψουν οι υποψήφιοι για την επόμενη ημέρα του κόμματος.
Δημοσκοπήσεις
Στο ΣΥΡΙΖΑ πάντως προσπαθούν να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι σε λίγα 24ωρα δεν βρίσκονται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης γεγονός που ενδεχομένως να αποκαρδιώσει τους ψηφοφόρους του κόμματος με αποτέλεσμα αυτό το σκηνικό να παγιώσει το κόμμα σε μονοψήφια ποσοστά.
Τα βλέμματα αναπόφευκτα είναι στραμμένα και στις μετρήσεις της εβδομάδας με τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα μετά το άγος του Συνεδρίου να είναι σαφώς πιο ευοίωνα από ό,τι στη πρώτη μέτρηση μετά τα έκτροπα του Γκαζιού.
Το Σαββατοκύριακο επεφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις για το στρατόπεδο Κασσελάκη με κυριότερη αυτή της μέτρησης των παραπολιτκών και της gpo σύμφωνα με την οποία κατέρρευσε όλο το αφήγημα περι πραξικοπήματος και ότι ο πρώην πρόεδρος είχε τη βάση με το μέρος του.
Το 2,6% στο οποίο μετρήθηκε με αυθόρμητες απαντήσεις μάλιστα καθώς δεν υπάρχει ακόμη κόμμα Κασσελάκη σε συνδυασμό και με τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώθηκε και σε επίπεδο δημοσκοπικό η αναλογία του Συνεδρίου στο 65-35 υπερ της πλειοψηφίας.
Μόλις τρεις στους δέκα ψηφοφόροι θεωρούν ότι το νέο κόμμα Κασσελάκη θα είναι αριστερό και κεντροαριστερό όταν κάτι περισσότερο από έξι στους δέκα θεωρούν ουσιαστικά τον κ. Κασσελάκη δεξιό και κεντροδεξιό.
Αποχαιρετιστήριο δώρο
Στο κλίμα αυτό ήρθαν και οι δηλώσεις του για το Μάτι, ότι οι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα το μοιραίο βράδυ της τραγωδίας έκρυψαν τους νεκρούς όπως είπε, ο κ. Κασσελάκης ουσιαστικά έκανε ένα σπουδαίο δώρο αποχωρισμού στην Κουμουνδούρου.
Ή τουλάχιστον ως τέτοιο το εξέλαβαν από την πλευρά τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας τον άλλοτε «πολύ αριστερό» κατά δήλωσή του πρώην πρόεδρο να υιοθετεί όπως σημειώνουν την προμετωπίδα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου για την τραγωδία στο Μάτι.
Άλλα στελέχη εκτιμούν ότι ο κ. Κασσελάκης βλέπει οτι μετά τις αποκαλύψεις για το πόθεν έσχες του και τις δηλώσεις βγαλμένες «από τα σκουπίδια του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου της ΝΔ», όπως σχολίασε η κα Γεροβασίλη, ουσιαστικά παραδέχεται ότι έχει και ο ίδιος πολλές δεύτερες σκέψεις για το νέο του εγχείρημα και προς τα που θα μετακινηθεί.
IN.GR