Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε διατεθειμένος να παραχωρήσει κυριολεκτικά γη και ύδωρ, έστω και προσωρινά – Δείτε τι δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακόμη και χωρίς την επιστροφή των εδαφών που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος επισήμανε ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα μπορούσε να επιτευχθεί, εάν τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχει μπορούσαν να ληφθούν «υπό την ομπρέλα» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, επιτρέποντάς του να διαπραγματευτεί την επιστροφή των υπολοίπων «αργότερα, με διπλωματικό τρόπο».
Η ένταξη στο NATO
Σε συνέντευξή του στον επικεφαλής ανταποκριτή του Sky News, Στιούαρτ Ράμσεϊ, κλήθηκε να απαντήσει σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν ότι ένα από τα σχέδια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου θα μπορούσε να είναι το Κίεβο να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να προσφερθεί σε μη κατεχόμενα τμήματα της χώρας προκειμένου να τερματιστεί η «θερμή φάση του πολέμου».
Αυτό συμβαίνει διότι η ίδια η πρόσκληση του ΝΑΤΟ καθορίζει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας.
Φάνηκε να αποδέχεται ότι τα κατεχόμενα ανατολικά τμήματα της χώρας θα έμεναν εκτός μιας τέτοιας συμφωνίας προς το παρόν.
«Αν θέλουμε να σταματήσουμε τη θερμή φάση του πολέμου, πρέπει να πάρουμε υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ τα εδάφη της Ουκρανίας που έχουμε υπό τον έλεγχό μας», είπε.
«Πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Και αφού γίνει αυτό η Ουκρανία μπορεί να τα πάρει πίσω τα κατεχόμενα εδάφη με με διπλωματικό τρόπο».
Ο Ζελένσκι είπε ότι η ένταξη στο NATO είναι απαραίτητη για να «εγγυηθεί ότι ο Πούτιν δεν θα επιστρέψει» για να καταλάβει περισσότερα ουκρανικά εδάφη.
Είπε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει «αμέσως» να καλύψει το τμήμα της Ουκρανίας που παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου.
Ωστόσο, τόνισε πως δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη πρόταση από την Ατλαντική Συμμαχία.
Τι θα γίνει με τα κατεχόμενα εδάφη;
Η συνέντευξη είναι η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι αφήνει να εννοηθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα περιλαμβάνει τον ρωσικό έλεγχο του ουκρανικού εδάφους.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο Ζελένσκι δεν δήλωσε ποτέ ότι θα παραχωρούσε οποιοδήποτε κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος στη Ρωσία – συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε τον Φεβρουάριο του 2014.
Είπε ότι μια τέτοια κίνηση δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το ουκρανικό σύνταγμα και ο μόνος τρόπος για να είναι δυνατή είναι να συμφωνήσουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να αποσχιστούν.
Όμως το Κίεβο θα έπρεπε να έχει τα εδάφη και πάλι υπό τον έλεγχό του για να διεξαχθεί μια τέτοια ψηφοφορία.
Διαφαίνεται η ήττα της Ουκρανίας;
Περίπου το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ρωσία κήρυξε μονομερώς την προσάρτηση των περιοχών εντός και γύρω από τις ουκρανικές περιφέρειες του Ντονέτσκ, της Χερσώνας, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια, μετά από δημοψηφίσματα που δεν αναγνωρίστηκαν διεθνώς.
Παρά τη σθεναρή υπεράσπιση του εδάφους της Ουκρανίας και τις απόπειρες αντεπιθέσεων από την έναρξη του πολέμου πριν από περισσότερες από 1.000 ημέρες, οι δυνάμεις του Κιέβου βρίσκονται σε μειονεκτική θέση τους τελευταίους μήνες και η Ρωσία κερδίζει σιγά-σιγά στα ανατολικά της χώρας.
IN.GR