
Η Ελλάδα στηρίζει την Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα διεκδικεί εξαιρέσεις για εγχώρια προϊόντα, όπως οι ελιές, η φέτα και το ελαιόλαδο
Σε δύσκολη εξίσωση για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ για τους δασμούς με τις εξελίξεις να δείχνουν ότι θα χρειαστούν σημαντικές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για την επίτευξη ικανοποιητικού αποτελέσματος εντός 90 ημερών.
Η ΕΕ έχει προετοιμαστεί για όλα. Στο βασικό σενάριο που συζητήθηκε στις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin της Βαρσοβίας περιλαμβάνεται η επιβολή μειωμένων δασμών με ορισμένες εξαιρέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα διεκδικεί εξαιρέσεις από τους δασμούς για βασικά αγροδιατροφικά προϊόντα που εξάγει στις ΗΠΑ όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές και η φέτα.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η πρόσφατη συνάντηση του επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και τον εμπορικό αντιπρόσωπο Τζέιμισον Γκριρ δεν απέδωσε. Οι ΗΠΑ δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους, ενώ απορρίπτουν την πρόταση της ΕΕ για κατάργηση όλων των δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα.
Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θα συνεχίσουν να συνομιλούν «σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων», ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο.
Στον εμπορικό πόλεμο που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Τραμπ, οι αγορές προεξοφλούν σημαντική επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας. Οι προσομοιώσεις της Κομισιόν δείχνουν ότι η σωρευτική αρνητική επίδραση των δασμών στο αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 0,8% και 1,4% μέχρι το 2027. Για την Ευρωπαϊκή Ενωση, το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται σε περίπου 0,2%. Αν οι δασμοί αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα, τότε οι συνέπειες θα είναι βαρύτερες καθώς η πτώση του ΑΕΠ για τις ΗΠΑ θα φτάσει έως και το 3,3%, για την ΕΕ έως 0,6% ενώ η παγκόσμια οικονομία θα χάσει έως και 1,2% του ΑΕΠ.
Για την ελληνική οικονομία σημαντικοί κίνδυνοι απορρέουν από τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης, την όξυνση της οικονομικής αβεβαιότητας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο λόγω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου και το υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο.
Σύνοδος ΔΝΤ
Αμέσως μετά το Πάσχα, οι προβολείς της παγκόσμιας οικονομικής σκηνής στρέφονται στην Ουάσιγκτον, όπου από τις 21 έως τις 25 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κεντρικό θέμα των συζητήσεων, εντός και εκτός αιθουσών, η επιστροφή των δασμών και του οικονομικού προστατευτισμού με φόντο τις τελευταίες αποφάσεις Τραμπ που κλονίζουν τις διατλαντικές ισορροπίες.
Στην αμερικάνικη πρωτεύουσα θα βρεθούν κεντρικοί τραπεζίτες, υπουργοί Οικονομικών, κορυφαία στελέχη μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, εκπρόσωποι πολυεθνικών επιχειρήσεων, διεθνών χρηματιστηριακών οίκων και ισχυρών επενδυτικών funds.
Η Ελλάδα θα δώσει δυναμικό «παρών» με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο. Πιερρακάκη. Την αποστολή στελεχώνουν επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας και άλλα ανώτερα στελέχη του υπουργείου. Η αποστολή αυτή δεν εξαντλείται στα όσα θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της Συνόδου αλλά περισσότερο στις παρασκηνιακές επαφές που θα έχει το ελληνικό οικονομικό επιτελείο με θεσμικούς παράγοντες και επενδυτές. Το μήνυμα που θα στείλει η ελληνική αποστολή είναι πως η Ελλάδα αποτελεί έναν ασφαλή επενδυτικό προορισμό και έχει δυναμική για επενδύσεις σε μια περιοχή με ισχυρό γεωπολιτικό χαρακτήρα.
Επίσης η Αθήνα θα επιδιώξει να ενισχύσει το αφήγημα της δημοσιονομικής σταθερότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας με παράλληλη τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.