

ΕπιμέλειαΣτράτος Ιωακείμ
Ο δρόμος που άνοιξε η ευρωπαϊκή εισαγγελία αποστέλλοντας στη Βουλή την ογκώδη δικογραφία 3.000 σελίδων που αφορά τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και τις επιδοτήσεις της ΕΕ για τη γεωργία έχει βαρύνει το κλίμα για την Ελλάδα στους κύκλους των Βρυξελλών.
Στα «μανταλάκια» ορισμένων από τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα για τους λάθος λόγους… Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ταρακουνά το πολιτικό σύστημα και οι κινήσεις ελιγμού της κυβέρνησης αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα, έντονο προβληματισμό ως και καχυποψία.
Το μπαράζ δημοσιευμάτων ξεκίνησε από το Politico και ακολούθησαν μέσα διεθνής εμβέλειας όπως ο Guardian και η Deutsche Welle με ανταποκρίσεις από την Αθήνα.
Τι εκτιμούν διπλωμάτες της ΕΕ στην Αθήνα
Στο ρεπορτάζ της Έλενας Σμιθ περιγράφεται αναλυτικά το εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς και οι πρωτοβουλίες του Έλληνα πρωθυπουργού. Το δημοσίευμα επικαλείται διπλωμάτες της ΕΕ στην Αθήνα που δήλωσαν ότι ο Μητσοτάκης κινδυνεύει να χάσει το ηθικό πλεονέκτημα για να κυβερνήσει αποτελεσματικά, εάν δεν ενεργήσει γρήγορα. «Αυτό το σκάνδαλο είναι τόσο μεγάλο που πρέπει να δράσει αποφασιστικά», δήλωσε ένας από αυτούς στο βρετανικό μέσο. «Η γλώσσα και οι πράξεις του μας δείχνουν ότι γνωρίζει ότι η σήψη πρέπει να αποκαλυφθεί», προσθέτει.

Στιγμιότυπο από τα γραφεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Μεγάλη αμφισβήτηση
Η Κακή Μπαλή, για λογαριασμό της DW, μεταφέρει πως το φως της δημοσιότητας έχουν δει συνομιλίες «φωτιά» σχολιάζοντας πως «ορισμένες από τις απομαγνητοφωνήσεις διαβάζονται σαν σενάρια μαφιόζικων ταινιών». Στο ίδιο δημοσίευμα περιγράφεται η αγωνιώδης προσπάθεια ο πρωθυπουργός να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστής με την υποσημείωση πως η θητεία του επισκιάστηκε από πολλά σκάνδαλα, όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών, η τραγωδία με το πλοίο των προσφύγων στις ακτές της Πύλου και, κυρίως, η εθνική τραγωδία στα Τέμπη.
«Κάθε φορά, υποσχόταν ότι θα βρει την άκρη και ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τους εμπλεκόμενους. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη», σημειώνει στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα και προσθέτει πως «αυτό εξηγεί γιατί πάνω από το 70% των ερωτηθέντων σε κάθε έρευνα που διεξήχθη από τις αρχές του έτους κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη».
Με πέντε παραιτήσεις ανωτάτων κυβερνητικών αξιωματούχων και μια βαριά παραδοχή «αποτυχίας» πάνω από το Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί πράγματι να αναλάβει ρόλο «εξυγιαντή» που μάχεται κατά της διαφθοράς των «χρόνιων παθογενειών» και των «πελατειακών σχέσεων» αλλά οι καταιγιστικές αποκαλύψεις έχουν τροφοδοτήσει την οργή της κοινής γνώμης.
Παρακολουθούν τις εξελίξεις οι Βρυξέλλες
Εκτός των συνόρων, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το MEGA, συνδέουν τη Σύμβαση 717 για τα Τέμπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρόκειται για δύο υποθέσεις στις οποίες ενεπλάκη η Ευρωπαία Εισαγγελέας, καθώς έγινε κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και να υπάρχουν κι άλλες δικογραφίες στο δρόμο, εξετάζεται το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου είναι πολλά τα λεφτά. Κάποιοι θεωρούν ότι «άνοιξε ο ασκός του Αιόλου» για τα μεγάλα πρότζεκτ που βρίσκονται εν εξελίξει στα οποία διακυβεύονται ευρωπαϊκά χρήματα που πλέον μπαίνουν για τα καλά -αν δεν έχουν πει ήδη- στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών εισαγγελικών αρχών.
Αυτό που σίγουρα γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι από έρευνες αλλά και από ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι ότι οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται την Ελληνική Δικαιοσύνη και γι΄αυτό δεν αποκλείουν να γίνουν απευθείας καταγγελίες των Ελλήνων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για περιπτώσεις πιθανής απάτης σε ευρωπαϊκά χρήματα.
To «Μεγάλο Κανάλι» επικοινώνησε με την Κομισιόν και έθεσε το ερώτημα αναφορικά για τις καταγγελίες που έκανε η Ευρωπαία Εισαγγελέας για το άρθρο 86 του Συντάγματος, περί υπουργικής ασυλίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να πει κάτι λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάνει σχόλιο, ενόσω υπάρχουν εν εξελίξει έρευνες.
IN.GR