Πάντα ήθελα να πάρω μια θεωρητική Συνέντευξη ,προτιμούσα πάντα ν έχω απέναντι μου πρόσωπο και να ερωτώ .
Σήμερα όμως θέλω να κάνω μια ανοικτή κουβέντα με την Ελληνική Ιστορία .
Ίσως η ζέστη ,ίσως ότι ήθελα ν εκπληρώσω αυτήν την επιθυμία μου μ οδήγησαν να βάλω την Ιστορία απέναντι μου για να την εκπληρώσω.
Έφτιαξα ένα καφέ και ξεκίνησα να ρωτάω την «Ιστορία» για την πορεία της Νεότερης Ελλάδας γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω.
Όταν έχεις μια ολόκληρη ιστορία μπροστά σου απλά προσπαθείς να θέσεις και χρονικά όρια από που θ’ αρχίσεις.
Χάρης Αρζόγλου: Από πού αρχίζει λοιπόν η Νεότερη ιστορία για την Ελλάδα;
Ιστορία: Η ιστορία της νεότερης Ελλάδας αρχίζει ουσιαστικά με την Ελληνική επανάσταση του 1821 και την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους το έτος 1828 με κυβερνήτη τον Καποδίστρια καλύπτοντας την Πελοπόννησο και μέρος της Στερεάς Ελλάδας.
Από το 1832 μέχρι το 1974 το ελληνικό κράτος ήταν βασίλειο (με διαστήματα
χωρίς βασιλεία) και μετά το 1974, η σύγχρονη Ελλάδα είναι Δημοκρατία (Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία).
Το 1881 στην ελληνική επικράτεια προστέθηκε η Θεσσαλία, το 1913 μετά τους
Βαλκανικούς Πολέμους, η Μακεδονία, το 1920 η Ανατολική Θράκη και η περιοχή της Σμύρνης που επέστρεψαν στην τουρκική κυριαρχία μετά
την Μικρασιατική Καταστροφή.
Στην Ελλάδα προστέθηκε το 1919 η Θράκη. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1947 προστεθήκαν τα Δωδεκάνησα.
ΧΑ: Θα ήθελα να προχωρήσουμε λίγο πιο πολύ εάν δεν σε πειράζει και να τοποθετήσουμε χρονολογικά κάπου εκεί στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο.
Ιστορία: Από τον Σεπτέμβριο του 1939 ξέσπασε στη Ευρώπη ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος με την ελληνική πολιτική ηγεσία να παρακολουθεί με
αγωνία, ως ουδέτερη δύναμη, τις εξελίξεις των επιχειρήσεων.
Τελικά την 28η Οκτωβρίου 1940, η φασιστική Ιταλία, με ηγέτη τον Μουσολίνι, αφού είχε επιδείξει έντονα τις ηγεμονικές προθέσεις
της κατά της Ελλάδας με σειρά προκλήσεων, κήρυξε επίσημα τον πόλεμο.
Η ελληνική κοινή γνώμη ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό, ύστερα από την αρνητική απάντηση του Ιωάννη Μεταξά στο ιταλικό τελεσίγραφο, που ζητούσε ελεύθερη είσοδο των ιταλικών δυνάμεων στην χώρα.
Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου που ακολούθησε, παρά
την αριθμητική και τεχνολογική του υπεροχή, ο ιταλικός στρατός, που επιτέθηκε από την αλβανική μεθόριο, αναγκάστηκε να υποχωρήσει.
Τους επόμενους μήνες οι ελληνικές δυνάμεις είχαν διεισδύσει σε βάθος 50 με 80 περίπου χιλιομέτρων καταλαμβάνοντας την περιοχή της Βορείου Ηπείρου.
Στις 6 Απριλίου 1941, η Γερμανία, ως σύμμαχος της Ιταλίας, κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ελλάδας και εισέβαλε από το βουλγαρικά σύνορα.
Ακολούθησε η μάχη των οχυρών, όμως οι γερμανικές δυνάμεις προήλασαν αστραπιαία και στο τέλος του Μαΐου κατέλαβαν όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Μετά την Μάχη της Κρήτης, ολοκληρώθηκε η κατάληψη της Ελλάδας που
θα διατηρηθεί για σχεδόν τέσσερα έτη (1941- 1944). Η περίοδος αυτή, από τις πιο δραματικές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, γνωστή ως ‘Κατοχή’, κατά την οποία μεγάλος αριθμός αμάχων πέθανε από ασιτία, αλλά και σταδιακά
ενισχύθηκε το κίνημα Εθνικής Αντίστασης κατά των δυνάμεων κατοχής. Τελικά τον Μάιο του 1944, καθώς η ήττα του Άξονα ήταν πλέον διαφαινόμενη, η υποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων, οδήγησε στην απελευθέρωση.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου, τότε, σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με μέλη από την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τις τοπικές αντιστασιακές οργανώσεις.
ΧΑ: Πράγματι αλλά για πες μου λίγο για την Μεταπολεμική εποχή και μάλιστα έτσι για να συνοψίσουμε από το 1945 έως το 1974
Ιστορία: Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ξεκινάει Εμφύλιος Πόλεμος που θα διαρκέσει τρία έτη μεταξύ (1946-1949) και θα οδηγήσει σε κοινωνική και πολιτική πόλωση τη χώρα.
Ως κοινωνικό φαινόμενο αρχίζει να αναπτύσσεται ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1950 η αστυφιλία, δηλαδή η μαζική φυγή πληθυσμού από την ύπαιθρο προς τις πόλεις και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, την Αθήνα.
Παράλληλα, στο χώρο της οικονομίας σημειώνονται ταχύτατα βήματα οικονομικής ανάπτυξης, σημαντικές μορφές της Ελλάδας την εποχή εκείνη υπήρξαν ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής και ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Το 1967 το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας καταλύεται πραξικοπηματικά, και για επτά έτη την εξουσία καταλαμβάνει στρατιωτική χούντα, αρχικά υπό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο.
Το 1973 και 1974 διαδραματίζονται η εξέγερση του Πολυτεχνείου και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, γεγονότα που σηματοδοτούν την κατάρρευση του καθεστώτος και την πλήρη αποκατάσταση των κοινωνικών ελευθεριών.
ΧΑ: Από το 1974 έως και σήμερα τι ακριβώς έγινε;
Ιστορία: Κατά τα επόμενα έτη η Ελλάδα αποκτά πολιτική σταθερότητα και το 1981 γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, γεγονός που ενίσχυσε ιδιαίτερα τη θέση της χώρας, πολιτικά και οικονομικά, στο διεθνές πεδίο.
Τις περιόδους 1981-1989, 1993-1996 πρωθυπουργός διατελεί ο Ανδρέας
Παπανδρέου, και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990-1993.
Το 2001 γίνεται μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και το 2002 υιοθετεί το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το Ευρώ
Το 2010 η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίση χρέους και αναγκάζεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρωθυπουργοί διετέλεσαν οι: Κωνσταντίνος Σημίτης (1996-2004), Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής (2004- 2009),
Γιώργος Παπανδρέου (20092011),
Λουκάς Παπαδήμος (2011-2012),
Αντώνης Σαμαράς (2012-2015),
Αλέξης Τσίπρας (2015- ).
Το 2013 η Ελλάδα κατατάσσεται ως η τρίτη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης των 27 μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία
ΧΑ: Και φτάνουμε στο σήμερα ποια είναι η άποψη σου και τι πιστεύεις ότι θα καταγραφούν στις σελίδες σου.
Ιστορία: Οι Έλληνες συνεχίζουν να έχουν το βιολί τους και δεν σκέφτονται ποτέ πριν κάνουν οτιδήποτε, θα έλεγα ότι λειτουργούνε πάντα με γνώμονα το τι κάνουν οι άλλοι για να το ακολουθήσουμε.
Έχουν γίνει τεράστια πολιτικά αλλά και κοινωνικά λάθη που τα έχουν κάνει οι
ίδιοι οι Έλληνες.
ΧΑ: Τι εννοείς ανάλυσε το μου λίγο καλύτερα;
Ιστορία: Πάρε την περίοδο (1946-1949) εμφύλιος πόλεμος ποιοι μας οδήγησαν σε αυτόν.
Ποιοι πέταγαν όπλα και στους μεν και στους δε; (Οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες ) το θυμάσαι;
Έκαναν την Ελλάδα σκορποχώρι και κάναμε τόσα χρόνια να συνέλθουμε. Χώρισαν την Ελλάδα σε δύο στρατόπεδα λες και δεν είμαστε όλοι Έλληνες.
ΧΑ: Ναι – Ναι καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις.
Ιστορία: Είναι καταγεγραμμένο στις σελίδες μου άσχετα αν ο κάθε Ιστορικός το κατέγραψε από την δική του οπτική γωνία.
Να σε πάω σε ένα άλλο σημαντικό γεγονός που το αντιμετώπισαν
επιπόλαια όλοι οι Έλληνες, βέβαια ευθύνονται και πολλοί άλλοι εκτός Ελλάδας που εκμεταλλεύτηκαν την ευπιστία των Ελλήνων.
Μπήκαμε στην Ενωμένη Ευρώπη και της δώσαμε και το όνομα που είναι Ελληνικό. Μπήκαμε για να αισθανθούμε ότι είμαστε ίσοι προς ίσους αλλά ποτέ δεν προσπαθήσαμε να το πράξουμε με έργα αλλά μόνο με λόγια, σ αυτά είμαστε πολύ
πλούσιοι δεν μπορώ να πω.
Φτάσαμε να ολοκληρώσουμε την επιπολαιότητα μας μπαίνοντας το 2001 και γινόμαστε μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και το 2002 υιοθετούμε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το Ευρώ και αυτό Ελληνικό όνομα.
ΧΑ: Πες μου σε παρακαλώ ήμασταν έτοιμοι; η απλά μπήκαμε για να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα;
Ιστορία: Έμαθαν ποτέ οι Έλληνες τι δώσαμε για να μπούμε όχι πες μου;
ΧΑ: Δεν μου τα λες καλά νομίζω;
Ιστορία: Μια χαρά στα λέω γιατί αυτή είναι η αλήθεια.
Είναι σαν να σε βάζουνε σ’ ένα τεράστιο σπίτι που δεν είναι καν δικό σου και εσύ είσαι υποχρεωμένος και να το φτιάξεις και νοίκι να πληρώνεις και δάνειο να παίρνεις για να το κάνεις κάποτε δικό σου και χρήματα σε δανείζουν αυτοί που σε έβαλαν μέσα και τελικά αυτοί ζουν πλουσιοπάροχα από τους τόκους που πληρώνεις με το αίμα σου και τον Ιδρώτα σου.
Ωραίο είναι το Ευρώ δεν λέω και καλά περάσατε για κάποια χρόνια μ αυτό όμως ποτέ δεν κοιτάξατε την αλήθεια κατάμουτρα για να καταλάβετε πόσο σας χρησιμοποίησαν.
ΧΑ: Τι λες τώρα;
Ιστορία: Ξέρω καλά τι λέω, γιατί αυτά στο ξαναλέω είναι γραμμένα στις σελίδες μου.
Πες μου δεν φτάσατε στο σημείο να μην έχετε σχεδόν τίποτα να παράγετε κατόπιν εντολών τους;
Τα περισσότερα εισάγονται από έξω και μην μου το αρνηθείς.
Έτσι πάρε-πάρε δανεικά φτάσατε στο σημείο το τωρινό, σιγά μην σας την χάριζαν.
Δεν σου μιλάω και για κάποιους πολιτικούς που ή από άγνοια ή γιατί υπηρέτησαν πιστά τις εντολές των ξένων συμφερόντων έφεραν αυτήν την Χώρα σ αυτήν την κατάντια.
Τι δεν καταλαβαίνεις; ότι δεν αποφασίζεις εσύ για τον εαυτό σου και αποφασίζουν αποκλειστικά και μόνο αυτοί που κάποτε σου χάιδευαν την πλάτη.
Το χειρότερο όμως που τώρα γράφεται στις σελίδες μου είναι ότι κάποια πράγματα
γίνονται ακριβώς τα ίδια όπως το 1946-1949, χωρίσανε τους Έλληνες στα δύο πάλι και το απολαμβάνουν.
ΧΑ: Και κλείνοντας τι έχεις να μου πεις για να τελειώσει αυτή η κουβέντα σε παρακαλώ;
Ιστορία: Βάλε καλά στο μυαλό σου ένα πράγμα και μην μου ρίχνεις ανάθεμα γι αυτά που σου είπα.
Έχω χαρακτηριστεί σαν φτιασιδωμένη πόρνη, εγώ η ιστορία, όμως δεν γράφω μόνη μου τις σελίδες μου, τις γράφουν οι ιστορικοί και οι πράξεις όλων σας.
Το χειρότερο όμως είναι ότι όλες οι σελίδες μου για την Ελλάδα είναι γραμμένες με το αίμα τον Ελλήνων.
ΧΑ: Κανένα σχόλιο!!!