Πληροφορίες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών θέλουν τον Πούτιν να ετοιμάζεται να παρουσιάσει το σχέδιό του για διαμελισμό της χώρας στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Τη μεγαλύτερη επίθεση της Ρωσίας με drones δέχθηκε προχθές η Ουκρανία, η οποία βιώνει το διάστημα αυτό μία από τις πιο σκληρές φάσεις του πολέμου. Οι εχθροπραξίες στο πεδίο της μάχης συνεχίζονται για 1.005 ημέρες και η Ρωσία αργά αλλά σταθερά κερδίζει εδάφη στα μέτωπα της Ανατολικής Ουκρανίας.
Το ντοκουμέντο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας καταρτίζει και τέσσερα σενάρια για τις παγκόσμιες εξελίξεις τα επόμενα χρόνια
Την ίδια ώρα, στο Κίεβο και στις δυτικές πρωτεύουσες επικρατεί αβεβαιότητα και κυρίως ανησυχία για τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες για δραστική μείωση της αμερικανικής οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Κανείς δεν περιμένει ότι ο Τραμπ θα τερματίσει «σε μία ημέρα» τον πόλεμο, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται. Αλλά όλοι προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα της εγκατάστασής του στον Λευκό Οίκο.
Φυσικά και ο Πούτιν, ο οποίος διαμορφώνει τα δικά του σχέδια για την αναμενόμενη διαπραγμάτευσή του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτά αποσκοπούν, λίγο ή πολύ, σε αυτό που είχε θέσει εξαρχής ως στόχο, αλλά δεν πέτυχε με πολεμικά μέσα στο πεδίο της μάχης. Την εξαφάνιση της Ουκρανίας από τον χάρτη.
Το σχέδιο Πούτιν
Το σχέδιο του Πούτιν είναι να θέσει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας με την τριχοτόμηση της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, που επικαλούνται ουκρανικά μέσα, στα οποία παραπέμπει η γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ». Σε σχετικό ντοκουμέντο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ο σχεδιασμός του Πούτιν είναι ο διαμελισμός της Ουκρανίας σε τρία μέρη:
- Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει ολόκληρη την Ανατολή Ουκρανία με τις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, αλλά και την Κριμαία. Αυτές θα προσαρτηθούν στη Ρωσία.
- Ενα δεύτερο μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ουκρανίας, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Κίεβο και τις πόλεις Σούμι και Οδησσό, θα μετατραπεί σε ένα φιλορωσικό προτεκτοράτο. Οι κρατικές Αρχές θα είναι στελεχωμένες με φιλορώσους υπαλλήλους, ενώ θα αναπτυχθούν ρωσικές στρατιωτικές μονάδες που θα έχουν την ευθύνη αυτού του κράτους-μαριονέτα της Ρωσίας.
- Το υπόλοιπο τμήμα της Δυτικής Ουκρανίας αναφέρεται στο σχέδιο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ως «αμφισβητούμενα εδάφη», η τύχη των οποίων θα καθοριστεί σε διαπραγματεύσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Ρουμανίας.
Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Πούτιν θα παρουσιάσει τον σχεδιασμό του για την Ουκρανία στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη της Ρωσίας, ο Πούτιν θα δηλώσει πρόθυμος να διαπραγματευτεί μια εκεχειρία υπό συγκεκριμένους όμως όρους: «Η Ρωσία να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας, η οποία θα πρέπει να παραιτηθεί από τα σχέδια ένταξης στο ΝΑΤΟ».
Ρωσία: Τα τέσσερα σενάρια για τις παγκόσμιες εξελίξεις
Το ντοκουμέντο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δεν περιορίζεται στους σχεδιασμούς για την τύχη της Ουκρανίας, αλλά καταρτίζει και τέσσερα σενάρια για τις παγκόσμιες εξελίξεις τα επόμενα χρόνια. Στις δύο πρώτες εκδοχές αφετηριακή βάση των μελλοντικών εξελίξεων είναι η νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας και μια «αποδεκτή» εξέλιξη των παγκόσμιων συνθηκών.
- «Δημιουργία ενός πολυ-πολικού κόσμου», τον οποίο οι μεγάλες δυνάμεις θα μοιράσουν σε σφαίρες επιρροής.
- «Περιφερειοποίηση και χάος» εξαιτίας της αποδυνάμωσης της διεθνούς τάξης.
Στον βαθμό όμως που ο πόλεμος της Ουκρανίας εξελιχθεί σε μια «παγωμένη» διένεξη, το ρωσικό ντοκουμέντο θεωρεί πιθανά δύο άλλα σενάρια:
- Επικυριαρχία των ΗΠΑ και της Δύσης.
- Αναβάθμιση της Κίνας σε ηγετική παγκόσμια δύναμη.
Και οι δύο αυτές εκδοχές μελλοντικών εξελίξεων εκτιμώνται ως «μη ευνοϊκές» για τη Ρωσία. Και είναι σαφές ότι ο Πούτιν θα κάνει τα πάντα για να μην είναι αυτά που θα επαληθευτούν.