Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της ΕΕ και των αραβικών χωρών ζητούν κυβέρνηση «χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς θρησκευτικές διακρίσεις» μετά την εκδίωξη του καθεστώτος του Άσαντ στη Συρία
Ο Άντονι Μπλίνκεν, διπλωμάτης και Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν «άμεση επαφή» με τους νικητές αντάρτες στη Συρία Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, καθώς τα δυτικά και τα αραβικά κράτη μαζί με την Τουρκία εξέφρασαν από κοινού την υποστήριξή τους για μια ενωμένη, ειρηνική Συρία.
Το σχόλιο του Αμερικανού αξιωματούχου γίνεται παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει τους ισλαμιστές αντάρτες της HTS ως τρομοκράτες το 2018.
Η συνάντηση στην Ιορδανία
Ο Μπλίνκεν και άλλοι διπλωμάτες είχαν συνομιλίες για τη Συρία στην Άκαμπα της Ιορδανίας το Σάββατο.
«Ήμασταν σε επαφή με την HTS και με άλλα εμπλεκόμενα μέρη», δήλωσε ο Μπλίνκεν, χωρίς να διευκρινίσει πώς πραγματοποιήθηκε η επαφή.
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία της στη Δαμασκό, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ανατροπή του
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αραβικής Ομάδας Επαφής για τη Συρία στην Ιορδανία, στην παραθαλάσσια πόλη Άκαμπα της νότιας Ερυθράς Θάλασσας, στις 14 Δεκεμβρίου 2024.
καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ από τους αντάρτες υπό την ηγεσία των ισλαμιστών, και 12 χρόνια μετά το κλείσιμο της τουρκικής διπλωματικής αποστολής στις αρχές του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Η Τουρκία υπήρξε σημαντικός παίκτης στη σύγκρουση της Συρίας, έχοντας σημαντική επιρροή στα βορειοδυτικά, χρηματοδοτώντας ένοπλες ομάδες εκεί και διατηρώντας σχέση συνεργασίας με την HTS, η οποία πρωτοστάτησε στην επίθεση που ανέτρεψε τον Άσαντ.
Σε κοινή δήλωσή τους μετά τη συνάντηση στην Ιορδανία, διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, την ΕΕ και τις αραβικές χώρες «επιβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξή τους στον συριακό λαό σε αυτό το κρίσιμο σημείο της ιστορίας του για την οικοδόμηση ενός πιο ελπιδοφόρου, ασφαλούς και ειρηνικού μέλλοντος».
Ζήτησαν μια μετάβαση υπό την ηγεσία της Συρίας για την « δημιουργία μιας περιεκτικής, μη θρησκευτικής και αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μέσω μιας διαφανούς διαδικασίας», με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η Συρία έχει επιτέλους την ευκαιρία να τερματίσει δεκαετίες απομόνωσης», δήλωσε η ομάδα.
Ο επικεφαλής των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων, στα βορειοανατολικά της χώρας, απηύθυνε το Σάββατο έκκληση στους Κούρδους «να υιοθετήσουν μια ευνοϊκή θέση έναντι του συριακού διαλόγου».
Ποια στάση κτρατούν τα αραβικά κράτη;
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, προέτρεψε τους συμμετέχοντες στις συνομιλίες της Ιορδανίας να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια και να διασφαλίσουν «ότι οι κρατικοί θεσμοί δεν θα καταρρεύσουν».
Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συμμετέχουν σε συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών , στην Άκαμπα της Ιορδανίας στις 14
Διπλωμάτης του Κατάρ δήλωσε την Παρασκευή ότι αντιπροσωπεία του εμιράτου του Κόλπου θα επισκεφθεί τη Συρία την Κυριακή για να συναντηθεί με αξιωματούχους της μεταβατικής κυβέρνησης για συνομιλίες σχετικά με τη βοήθεια και την επαναλειτουργία της πρεσβείας του.
Σε αντίθεση με άλλα αραβικά κράτη, το Κατάρ δεν αποκατέστησε ποτέ τους διπλωματικούς δεσμούς με τον Άσαντ μετά τη ρήξη του το 2011.
Η ηγεσία της HTS
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάια Κάλλας, δήλωσε στην Ιορδανία ότι το μπλοκ, ο μεγαλύτερος πάροχος βοήθειας στη Συρία, «ενδιαφέρεται για την ανοικοδόμηση και την ανασυγκρότηση της Συρίας».
Η φυγή του Άσαντ από τη Συρία το περασμένο Σαββατοκύριακο άφησε τους Σύριους σε χαρούμενη δυσπιστία για το ξαφνικό τέλος μιας εποχής κατά την οποία ύποπτοι αντιφρονούντες φυλακίζονταν ή σκοτώνονταν. Ολοκλήρωσε περισσότερο από μια δεκαετία πολέμου που σκότωσε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια.
Η σουνιτική μουσουλμανική HTS έχει τις ρίζες της στο συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από πολλές δυτικές κυβερνήσεις, ωστόσο έχει προσπαθήσει να μετριάσει τη ρητορική της.
«Εκτιμούμε ορισμένα από τα θετικά λόγια που ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η δράση και μάλιστα η συνεχής δράση», δήλωσε ο Μπλίνκεν. Εάν η μετάβαση προχωρήσει, «θα εξετάσουμε με τη σειρά μας διάφορες κυρώσεις και άλλα
IN.GR