Θα ρίξει φως σε κρίσιμα ερωτήματα, κυρίως στο θέμα της πυρόσφαιρας – Τι αναφέρει μία νέα μαρτυρία

Μέσα στις επόμενες 15 μέρες –εκτός σοβαρού απροόπτου– αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Δημήτρη Καρώνη, για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Ο επικεφαλής της πραγματογνωμοσύνης, καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών, Δημήτρης Καρώνης, φέρεται να έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη σύνταξη του πορίσματος, το οποίο έχει ζητηθεί και θα κατατεθεί απευθείας στον ανακριτή Λάρισας.
Το πόρισμα αναμένεται να ρίξει φως σε κρίσιμα ερωτήματα, με το κυριότερο από αυτά να αφορά τα αίτια που προκάλεσαν τη «φλεγόμενη σφαίρα» (πυρόσφαιρα), τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων. Σημειώνεται, ότι η έρευνα επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί αρκετούς μήνες νωρίτερα. Ωστόσο, η καθυστέρηση αποδίδεται στον αυξημένο όγκο των εργαστηριακών αναλύσεων: Ενώ αρχικά είχαν σταλεί περίπου 30 δείγματα του Γενικού Χημείου του Κράτους προς εξέταση, ο αριθμός τους τελικά έχει ξεπεράσει τα 180!
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια Διεύθυνση της Πυροσβεστικής που ερευνά το δυστύχημα, με πρόσφατο έγγραφό της προς τον ανακριτή, ζητά στην όλη προσπάθεια ερμηνείας της πυρόσφαιρας, να ληφθούν υπόψη μια σειρά από χημικές ουσίες που υπήρχαν στα βαγόνια των δύο τρένων, πλην των ελαίων σιλικόνης, όπως:
α) Ψυκτικό υγρό κλιματιστικών (σε κάθε βαγόνι εκτιμάται ότι υπήρχαν 22 κιλά φρέον).
β) Δεκάδες μπαταρίες (συνολικά πάνω από 70).
γ) Μονωτικό υγρό για την ψύξη του μετατροπέα έλξης (περίπου 720 λίτρα).
δ) Δεξαμενές (αεροφυλάκια) πεπιεσμένου αέρα (άνω των 800 λίτρων) για το σύστημα των φρένων και πυροσβεστήρες.
Για την πληρότητα της έρευνας, επισημαίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, «είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη και οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες». Πάντως, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, σημαντικό ρόλο στην όλη γνωμάτευση (πόρισμα του ΕΜΠ) θα παίξει και το φαινόμενο του «ηλεκτρικού τόξου», καθώς ήταν αυτό που πυροδότησε την πυρόσφαιρα και το οποίο δημιούργησε ένα περιβάλλον καύσης με πολύ υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 4.000 βαθμών Κελσίου).
16 οι εκθέσεις για τα αίτια της πυρόσφαιρας. Στο διάστημα των δύο ετών που έχει παρέλθει από την τραγωδία των Τεμπών, το μέγα ερώτημα για το πώς δημιουργήθηκε η πυρόσφαιρα παραμένει ουσιαστικά αναπάντητο. Μέχρι στιγμής, το φως της δημοσιότητας έχουν δει συνολικά 16 εκθέσεις – πορίσματα, από τις 28 Φεβρουαρίου του 2023 έως και τις 9 Απριλίου του 2025. Ορισμένες από αυτές μιλούν για «αεριοποίηση» και καύση των ελαίων σιλικόνης και άλλων εύφλεκτων υλικών σε θερμοκρασίες «πυρόλυσης», ενώ υπάρχουν και οι εκθέσεις που αναφέρονται σε «καύση άγνωστου υγρού» που πιθανολογείται ότι ανήκει στην οικογένεια των υδρογονανθράκων.
Νέα μαρτυρία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα (την Πέμπτη 10 Απριλίου), ο εφέτης ανακριτής που ερευνά την υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, Σωτήρης Μπακαΐμης, έλαβε ακόμα μια μαρτυρία αναφορικά με την αιτία πρόκλησης της πυρόσφαιρας στον τόπο του δυστυχήματος. Συγκεκριμένα, στο ανακριτικό γραφείο του Σ. Μπακαΐμη προσήλθε αυτοβούλως ο επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος των τεχνικών επιτροπών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Πασπαλάς, προκειμένου να καταθέσει την επιστημονική του γνώση σχετικά με τους μηχανισμούς και τα υλικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αρχική ανάφλεξη και το fireball, αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων. Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι ο πραγματογνώμονας, που έχει την ειδικότητα του ηλεκτρολόγου – μηχανολόγου – μηχανικού, υποστήριξε πως κατά την άποψή του, «τα έλαια σιλικόνης των μηχανών των τρένων, υπό τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τη σφοδρή σύγκρουση και το συνακόλουθο «ηλεκτρικό τόξο», μπορούσαν να προκαλέσουν τη «φλεγόμενη σφαίρα», που μετατράπηκε σε μεγάλο μανιτάρι φωτιάς, καίγοντας επί 29 λεπτά».