

ΡεπορτάζΜαργαρίτα Βεργολιά
Παρά τη βαριά ήττα της στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, η Κάμαλα Χάρις θέλει να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, όμως το μέλλον της παραμένει εντελώς αβέβαιο
«Δεν έχω έρθει εδώ για να σας πω ότι σας τα ’λεγα!», είπε γελώντας γλυκόπικρα η Κάμαλα Χάρις, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του ιδρύματος ενδυνάμωσης γυναικών της αφροαμερικανικής κοινότητας «Leading Women Define», στις αρχές Απριλίου, στη νότια Καλιφόρνια.
Στη σύντομη ομιλία της η 60χρονη πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ηττημένη προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου έκανε επί της ουσίας τα πρώτα εκτενή σχόλιά της για την επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Άφησε επίσης υπόνοιες για μια πιθανή δική της επιστροφή στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, έπειτα από πολύμηνη απουσία.
«Δεν θα πάω πουθενά» διακήρυξε, υποσχόμενη να συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα της κατά του τραμπισμού.
«Θα σας βρω εκεί έξω», ήταν το μήνυμά της στους παρισταμένους στο συνέδριο και εμμέσως προς τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.
Μέχρι στιγμής ωστόσο η ίδια έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις δημόσιες εμφανίσεις της.
Στους πέντε μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τότε που έχασε όχι μόνο την προεδρία, αλλά και τη λαϊκή ψήφο στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, δεν έχει παραχωρήσει ούτε μια συνέντευξη.
Δεν έχει δώσει το παρών σε συγκεντρώσεις των Δημοκρατικών με την απογοητευμένη εκλογική τους βάση.
Έκανε αντίθετα ολιγοήμερες οικογενειακές διακοπές στη Χαβάη.
Παρέστη ανέκφραστη στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.
Βοήθησε στη διανομή βοήθειας στους πυροπαθείς στην Καλιφόρνια: την πολιτεία όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε και έχτισε την καριέρα της στην νομική και στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ.
Τώρα, καθώς η χαώδης δεύτερη προεδρία Τραμπ οδεύει προς το ορόσημο των πρώτων 100 ημερών, η Κάμαλα Χάρις βγαίνει σταδιακά από την αφάνεια του πολιτικού παρασκηνίου.
Ακούγονται, λέγονται και γράφονται πολλά για τις επόμενες κινήσεις της.
Με φόντο πάντως την πρόσφατη βαριά ήττα της και το διαρκές μετεκλογικό βέρτιγκο στο κόμμα της, τους Δημοκρατικούς, το πολιτικό μέλλον της παραμένει εντελώς αβέβαιο.
Όπως άλλωστε και οι επιλογές της…
Από την Καλιφόρνια, μέχρι τον Λευκό Οίκο
Σε αυτή τη φάση, γράφει το αμερικανικό περιοδικό Vanity Fair επικαλούμενο συνεργάτη της Κάμαλα Χάρις, η πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών «γράφει μια μεγάλη, ευρύτερη ομιλία που θα αναφέρεται στη χαοτική περίοδο που διανύει η χώρα».
Στόχος, κατά το δημοσίευμα, είναι «να την εκφωνήσει εντός των επόμενων μηνών», με αδιευκρίνιστο πάντως το πότε.
Φέρεται επίσης να ετοιμάζει ένα βιβλίο.
Κινήσεις, που πυροδοτούν «εικασίες σχετικά με τα σχέδια της Χάρις, οι οποίες έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης στο δικό της πολιτικό στρατόπεδο», σύμφωνα με το Vanity Fair.
«Θα πρέπει να είναι υποψήφια για κυβερνήτης της Καλιφόρνιας το 2026. Ή να διεκδικήσει -για τρίτη φορά- το προεδρικό χρίσμα [των Δημοκρατικών] για το 2028; Ή τίποτα από τα παραπάνω;»
Τυχαία ή μη, με το ίδιο ερώτημα καταπιάνονται και οι New York Times.
Ως πολιτικά πιο ασφαλές και ως εκ τούτου πιθανότερο επόμενο βήμα για την Κάμαλα Χάρις αναφέρουν τη διεκδίκηση του αξιώματος του κυβερνήτη στη «Χρυσή Πολιτεία», τον Νοέμβριο του 2026.
Η κούρσα είναι ορθάνοιχτη για τη διαδοχή του απερχόμενου δις εκλεγμένου στο πόστο Γκάβιν Νιούσομ -που μέχρι τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια θεωρούνταν το απόλυτο φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2028.
Η δε Χάρις έχει διατελέσει στο παρελθόν γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, προτού εκλεγεί γερουσιαστής της πολιτείας στο αμερικανικό Κογκρέσο, το 2016.
Θεωρητικά, λοιπόν, η πολιτική επανεκκίνησή της θα είναι πιο εύκολη από εκεί.
Ορισμένοι αναλυτές εικάζουν μάλιστα ότι από τη θέση της κυβερνήτριας στην πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ θα μπορούσε να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις στη συνέχεια το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.
Όμως πολλοί, ακόμη και στο κόμμα της, εκφράζουν επιφυλάξεις.
Μέχρι και η ίδια η Κάμαλα Χάρις -που πρώτη φορά εδώ και 21 χρόνια δεν κατέχει αιρετό αξίωμα- φέρεται να μην έχει ακόμη κατασταλάξει.

Άδειες καρέκλες στο προαύλιο του Πανεπιστημίου Χάουαρντ το βράδυ των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης ομιλίας της -ηττημένης πια- Κάμαλα Χάρις (EPA/JIM LO SCALZO)
Επιστροφές…. καταστροφές;
Μια σειρά από μετεκλογικά δημοσιεύματα και βιβλία έχουν ήδη καταγράψει διάφορες εκδοχές για το πώς κατέληξε σε φιάσκο η προεκλογική εκστρατεία-εξπρές του εκλογικού διδύμου των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις-Τιμ Γουόλτς, που πήρε τη «σκυτάλη» σχεδόν στην τελευταία «στροφή» της κούρσας για τον Λευκό Οίκο.
Πολλοί χαρακτηρίζουν ως μη ρεαλιστικό το γεγονός ότι η ίδια φέρεται να πιστεύει μέχρι και σήμερα ότι θα μπορούσε να είχε κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, εάν η απόσυρση της υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν δεν είχε γίνει τόσο αργά, αφήνοντάς της μόλις 107 ημέρες προεκλογικού αγώνα.
Δεν είναι ωστόσο πολλοί αυτοί που συμμερίζονται την ίδια άποψη, ούτε τα σχέδια για επιστροφή της Χάρις στο πολιτικό προσκήνιο των ΗΠΑ.
Συνεργάτες της αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις της αναμένονται περί τα τέλη αυτού του καλοκαιριού.
Όμως ήδη σε διάφορες πολιτικές εκπομπές στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο δημοσιογράφοι, πολιτικοί σύμβουλοι και λομπίστες που είναι φίλα προσκείμενοι στον χώρο των Δημοκρατικών την αποτρέπουν ακόμη και από τη διεκδίκηση της θέσης του κυβερνήτη στην Καλιφόρνια.
Αν και η πολιτεία αποτελεί παραδοσιακό προπύργιο των Δημοκρατικών, αρκετοί προβλέπουν για την Κάμαλα Χάρις μια δεύτερη πιθανή και ακόμη πιο πικρή ήττα.
Στο μεσοδιάστημα, οι φήμες οργιάζουν για κλιμακούμενη δυσαρέσκεια από την παρατεταμένη αναμονή στις τάξεις των Δημοκρατικών και των έτερων επίδοξων διαδόχων του Γκάβιν Νιούσομ στο «τιμόνι» της «Χρυσής Πολιτείας».
Είναι ήδη καμία δεκαριά. Προσώρας, τα σχέδιά τους για συγκέντρωση δωρεών για τις προεκλογικές εκστρατείες τους έχουν μπει πρακτικά στον «πάγο».
«Κανείς δεν πρέπει να περιμένει για να ηγηθεί», διαμαρτυρήθηκε η υποψήφια κυβερνήτης της Καλιφόρνιας και πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών, Κέιτι Πόρτερ.
«Οι προκλήσεις στην πολιτεία είναι πολύ μεγάλες για να περιμένουμε», σχολίασε στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημοκρατικός πρώην δήμαρχος Λος Άντζελες, νυν υποψήφιος κυβερνήτης Αντόνιο Βιγιαραϊγκόσα.

«Παγωμένη» δίπλα στον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η Κάμαλα Χάρις παρακολουθεί την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως 47ου προέδρου των ΗΠΑ, τον περασμένο Ιανουάριο (SHAWN THEW/Pool via REUTERS)
Οι… νουθεσίες του Ντόναλντ Τραμπ
Με φόντο εν τω μεταξύ το χάος της εποχής Τραμπ 2.0, η οργή «κοχλάζει» στην εκλογική βάση των Δημοκρατικών, καθώς το πρώην κυβερνών κόμμα δείχνει να έχει χάσει την ενότητά του και να αναζητά πολιτική «πυξίδα».
Απουσία ισχυρής κομματικής ηγεσίας, η αριστερή πτέρυγα υπό τον Μπέρνι Σάντερς -με ανερχόμενο αστέρι της την 35χρονη βουλευτή από τη Νέα Υόρκη, Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ- κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία της, με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, υπό τον τίτλο «Πολεμώντας την Ολιγαρχία».
Σε μια επίδειξη ισχύος, η πιο ογκώδης συγκέντρωση ήταν αυτή που μόλις ολοκλήρωσαν στο Λος Άντζελες, με ηχηρά μηνύματα κατά της τεχνο-ολιγαρχίας του διδύμου Ντόναλντ Τραμπ και Έλον Μασκ, αλλά και αιχμές για στελέχη των Δημοκρατικών και τις στενές σχέσεις τους με «ισχυρές ομάδες συμφερόντων».
«Αφήστε την Κάμαλα Χάρις να κατέβει υποψήφια», ειρωνεύτηκε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν θέλω να δίνω στους ανθρώπους συμβουλές πολιτικά», ανέφερε ερωτηθείς σχετικά σε podcast, «όμως ένα πράγμα που πρέπει να αρχίσει να κάνει είναι να δίνει συνεντεύξεις».
Ήταν κάτι για το οποίο είχε κατηγορηθεί πολλάκις προεκλογικά η Δημοκρατική αντίπαλός του.
Χαρακτήρισε δε τη δική του σαρωτική πολιτική επιστροφή ως ακόμη μια απόδειξη του «πόσο κακοί ήταν οι Δημοκρατικοί».
IN.GR