ΚείμενοΝατάσα Ρουγγέρη
Η πολυκατοικία της ΝΔ σε αναστάτωση και ο διαχειριστής σε αδιέξοδο
Μνήμες από το «γαλάζιο» παρελθόν έρχονται αναπόφευκτα στο νου, μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ύστερα από τις νέες, εμπρηστικές δηλώσεις του Μεσσήνιου πολιτικού για την εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στο μείζον θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
Στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, άλλωστε, υπογραμμίζεται πως «ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε». Για να διαμηνύσει πως «αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά».
Το ζητούμενο, ωστόσο, δεν είναι αν αυτή τη φορά ο Σαμαράς θα «ρίξει» την κυβέρνηση, αλλά το γεγονός ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί της χώρας και πρώην πρόεδροι της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής – ο πρώτος πιο επιθετικά, ο δεύτερος με… χαμηλότερα «ντεσιμπέλ» – έχουν στήσει τον Μητσοτάκη στον «τοίχο» και τον «πυροβολούν» για μία σειρά κρίσιμων πολιτικών χειρισμών.
Τρίζουν τα θεμέλια της «γαλάζιας πολυκατοικίας»
Όσο και να επιχειρεί να στείλει μήνυμα πυγμής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την απόφασή του να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά, κάνοντας λόγο για «πολιτική ‘καμαρίλα’ και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό ‘γινάτι’», αυτό που δεν αλλάζει είναι πως, στη μεγάλη δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, προστίθεται η κάθετη διαφωνία δύο κορυφαίων στελεχών της «γαλάζιας πολυκατοικίας», καθώς και το «αντάρτικο» εκ μέρους μιας σειράς βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Με λίγα λόγια, στην πολυκατοικία της ΝΔ επικρατεί μεγάλη αναστάτωση, ενώ ο «διαχειριστής» μοιάζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο, την ώρα που τα… «κοινόχρηστα» άρχισαν να του κοστίζουν πανάκριβα (σ.σ. με τόση ακρίβεια που ζουν οι Έλληνες, ας πληρώσει και εκείνος κάτι παραπάνω).
Ειδικά, μάλιστα, όταν οι «βολές» Σαμαρά έχουν στόχο το «καμάρι» του Μαξίμου, δηλαδή την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και δη τα «ήρεμα νερά» που διαμηνύει ότι πέτυχε στα ελληνοτουρκικά, το πλήγμα για τον πρωθυπουργό γίνεται ισχυρότερο, καθώς τα ίδια πάνω – κάτω λένε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν τον κατηγορούν για «κρυφά παζάρια», «μυστική διπλωματία» και «ΙΧ εξωτερική πολιτική».
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ δεν θα είναι καθόλου ευχαριστημένοι από τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, κάτι που ακόμη και να μην απειλήσει τη συνοχή της κυβέρνησης, αναμφίβολα, θα ταράξει συθέμελα την πεποίθηση Μητσοτάκη περί της πιο «σταθερής παράταξης στη χώρα» – μία ατάκα που είχε διατυπώσει στο MEGA όταν… «έφαγε πόρτα» από τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στην προσωπική πρόσκληση που ο ίδιος απηύθυνε στα δύο κορυφαία στελέχη, προκειμένου να παραστούν στα 50ά γενέθλια του κυβερνώντος κόμματος…
«Πυρ ομαδόν» από τον Σαμαρά και πρόταση για ΠτΔ
Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσωπικά στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, για τα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας πως δεν κατανοεί τη στρατηγική του Μαξίμου.
Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι ο αποπεμφθείς πλέον από την ΝΔ πρώην πρωθυπουργός, αφού ζήτησε από τον Μητσοτάκη να… στείλει «σπίτι του» τον ΥΠΕΞ, μίλησε για «χαριεντίσματα», αναφερόμενος στα «γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου», υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».
«Δεν είναι κεντρώα πολιτική ο μόνιμος ‘κατευνασμός των τουρκικών προκλήσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, λ.χ., πρέπει να ‘στείλει σπίτι τους’ (σ.σ. ο πρωθυπουργός) όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της ‘φιλίας και ηρεμίας’ με την Τουρκία ‘ας χαρακτηριστούν και μειοδότες’! Αυτό πώς προέκυψε; Γιατί να χαρακτηριστεί μειοδότης κάποιος που ακολουθεί τη σταθερή εθνική γραμμή; Δεν λέγονται ποτέ τέτοια πράγματα!», σημείωσε για τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως θεωρεί τον Κώστα Καραμανλή ως «την καλύτερη επιλογή» για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κάτι που επίσης ενόχλησε το Μαξίμου, που έκανε λόγο για «άκαιρη συζήτηση», η οποία συνιστά «προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους».
Καραμανλής: «Καμία προσυνεννόηση» με Σαμαρά
Να σημειωθεί, πάντως, πως σε επικοινωνία που είχε το in με το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή τονίζεται ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως προσυνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας – χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν είχε ενημερωθεί.
Σε κάθε περίπτωση, «κανένα σχόλιο» ήταν η απάντηση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ως προς το περιεχόμενο της συνέντευξης Σαμαρά στο «Βήμα» και την πρόταση για ΠτΔ.
Σαμαράς για Μητσοτάκη: Αλαζονεία και προφανής έλλειψη ψυχραιμίας
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωσης της αποπομπής Σαμαρά από τη ΝΔ, ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός επανήλθε δριμύτερος, τονίζοντας πως «η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη».
Και να ήταν μόνον αυτό; Ο κ. Σαμαράς σημείωσε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως είναι «αποκομμένος από τη βάση», και «οδηγεί ένα κόμμα, που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία».
«Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι’ αυτά που απασχολούν την Ελλάδα», διεμήνυσε επιπλέον, καταλήγοντας: «Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου. Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».
Όπως και να έχει η κατάσταση, γεγονός είναι πως η δεύτερη κυβερνητική θητεία Μητσοτάκη, που ξεκίνησε με μια σαρωτική νίκη, δεν προμηνύεται να ολοκληρωθεί «στεφανωμένη» με δάφνες ούτε καν εσωκομματικά.
IN.GR