

Απλούστατα καθώς είναι ταυτόχρονα και Εθνική Επέτειος αλλά και σπουδαία θρησκευτική Εορτή
Ο Μάρτιος είναι συνδεδεμένος με δυο μεγάλες γιορτές που τιμώνται την ίδια μέρα και αποτελούν διπλή γιορτή τόσο για το έθνος μας όσο και για την ορθοδοξία.
Η 25η Μαρτίου είναι η ημερομηνία σταθμός για τον απανταχού ελληνισμό καθώς τιμάμε με κάθε επισημότητα την απελευθέρωση του έθνους από τον Οθωμανικό ζυγό και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Με την λέξη Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στη χαρμόσυνη είδηση για τον Χριστιανισμό, της επικείμενης γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς τη Μαρία. Επίσης, με τον ίδιο όρο αναφερόμαστε στην εκκλησιαστική θεομητορική εορτή που τελείται την 25η Μαρτίου προς ανάμνηση του γεγονότος αυτού. «Ευαγγελισμός» σημαίνει αναγγελία χαρμόσυνης είδησης και ετυμολογικά προέρχεται από το Ευάγγελος (=ευ+άγγελος < αγγέλω) μια πολύ παλαιότερη ελληνική λέξη (Οδύσσεια, ξ 152-153: ως νείται Οδυσσεύς ευαγγέλιον δε μοι έστω […]).
Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία
Η 25η Μαρτίου δεν είναι μόνο μια μέρα γεμάτη με παραδοσιακά εδέσματα με κυρίαρχο τον μπακαλιάρο και παρελάσεις. Είναι μια μέρα που μας θυμίζει την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, την υπερηφάνεια, την αντίσταση και τον αγώνα για την ανεξαρτησία μας. Με τη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου να συνδυάζεται με την Εθνική Εορτή, η 25η Μαρτίου είναι η μέρα που η Ελλάδα όρθωσε το ανάστημά της για να διεκδικήσει τη ελευθερία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία με την πολύτιμη συνδρομή των ηρώων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την εθνική μας ταυτότητα.
advertisement
Ανήμερα 25ης Μαρτίου τιμάται η έναρξη της ένοπλης εξέγερση των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, του ελληνικού κράτους που υπάρχει ακόμη και σήμερα. Η Επανάσταση, σε διπλωματικό επίπεδο, ξεκίνησε ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου του 1821 από την μακρινή Μολδοβλαχία (σημερινή Ρουμανία) από τον πρίγκηπα Αλέξανδρο Υψηλάντη. Στην Ελλάδα η εξέγερση ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και γρήγορα εξαπλώθηκε στη Στερεά Ελλάδα κι από εκεί σε ολόκληρη τη χώρα. Στην καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας που ήταν απαραίτητη για την εκκίνηση της Επανάστασης καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο νεοελληνικός διαφωτισμός.
«Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος». Ο Υψηλάντης καλεί τους Έλληνες να επαναστατήσουν εναντίον των Τούρκων
Από τους κυριότερους εκπροσώπους του υπήρξε ο Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής, ο οποίος εμπνεύστηκε και κατέγραψε το «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή», φράση η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με τον απελευθερωτικό αγώνα.
Γιατί γιορτάζονται και τα δύο στις 25 Μαρτίου;
Σύμφωνα με τους λαϊκούς θρύλους η Επανάσταση ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα από την Αγία Λαύρα. Εκεί, ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε κρυφά τη σημαία της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821, δίνοντας το έναυσμα για τον απελευθερωτικό αγώνα. Το γεγονός αυτό καταγράφηκε ιστορικά και μάλιστα του δόθηκε έμφαση καθώς συσχέτιζε κατά κάποιον τρόπο την Εκκλησία και τη θρησκευτική παράδοση με την Επανάσταση.
Επίσης, σύμφωνα με μια άποψη η ημερομηνία επιλέχθηκε αφενός λόγω της θρησκευτικής σημασίας της και αφετέρου γιατί πίστευαν ότι την ημέρα εκείνη θα μπορούσαν να κρύψουν την Επανάσταση μέσα στους θρησκευτικούς πανηγυρισμούς. Έτσι η επέτειος εορτασμού του ιστορικού αυτού γεγονότος καθορίστηκε να γίνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου.
Ποιο γεγονός τιμά η Εκκλησία με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου;
Ήταν η μέρα που η Παναγία έμαθε τη είδηση ότι πρόκειται να γεννήσει τον Χριστό, τον υιό του Θεού. Τα χαρμόσυνα νέα μετέφερε στη Θεοτόκο Μαρία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Μάλιστα, δεν της ανακοίνωσε απλώς το νέο, ότι πρόκειται, δηλαδή, να φέρει στον κόσμο τον Ιησού, σαν κάτι το δεδομένο, αλλά ζήτησε τη συγκατάθεσή της.
Ο Ιστορικός σας
