• Επικαιρότητα
  • Ενδιαφέροντα
  • Αθλητική Φωνή
  • Piraeus News
    • Εν τη Πόλει
    • Πειραιάς
    • Λίγα λόγια και Σταράτα
    • Πειραιώτης
PiraeusNews
Εγγραφή
No Result
View All Result
PiraeusNews
No Result
View All Result
PiraeusNews
No Result
View All Result

«Δαμάζοντας» τους αλγόριθμους: Μια τολμηρή πρόταση για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ψηφιακή εποχή

Χ. Αρζόγλου από Χ. Αρζόγλου
9 Ιουνίου 2025
κατηγορία: Επικαιρότητα, Σημαντικά
Χρόνος Ανάγνωσης:2 λεπτά ανάγνωσης
A A
«Δαμάζοντας» τους αλγόριθμους: Μια τολμηρή πρόταση για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ψηφιακή εποχή
Κοινοποίηση σε TwitterΚοινοποίηση σε Reddit
Νατάσα Ρουγγέρη

ΕπιμέλειαΝατάσα Ρουγγέρη

Ένα νέο σχέδιο σύμβασης για την ψηφιακή εργασία προτείνει τη θέσπιση ολοκληρωμένων δικαιωμάτων και προστασίας για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες, σε παγκόσμιο επίπεδο

Καθώς η Διεθνής Διάσκεψη Εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις διαπραγματεύσεις για ένα κρίσιμο νέο διεθνές μέσο για την εργασία σε πλατφόρμες να είναι στο επίκεντρο, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή.

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της εργασίας, στο πλαίσιο των ταχέως εξελισσόμενων ψηφιακών οικονομιών μας. Εν αναμονή αυτής της σημαντικής στιγμής, η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC) και το Διεθνές Δίκτυο Δικηγόρων που βοηθούν τους Εργαζόμενους (ILAW) ανέθεσαν ένα σχέδιο σύμβασης για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες, ένα έγγραφο που προετοίμασε 0 Valerio De Stefano, καθηγητής Νομικής στο Osgoode Hall School του Πανεπιστημίου York στο Τορόντο.

Ένα επαναστατικό σχέδιο σύμβασης, που προωθεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες

Όπως γράφει χαρακτηριστικά στο Social Europe, η κατανόησή του για την εργασία σε πλατφόρμες και την αλγοριθμική διαχείριση έχει καλλιεργηθεί για περισσότερο από μια δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης της θητείας του ως αξιωματούχου στον ILO και μέσω εκτεταμένης συγγραφικής εργασίας για αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.

Όπου ήταν εφικτό, η σύνταξη της σύμβασης βασίστηκε στην καθιερωμένη γλώσσα των υφιστάμενων πράξεων του ILO που έχουν ήδη συγκεντρώσει τριμερή συναίνεση. Παραδείγματα αποτελούν η Σύμβαση για τις οικιακές εργαζόμενες, η οποία επέκτεινε ζωτικής σημασίας προστασία σε κατηγορίες εργαζομένων που είχαν προηγουμένως αποκλειστεί, και η Σύμβαση για τη ναυτική εργασία, η οποία αντιμετώπισε τις πολύπλοκες διακρατικές προκλήσεις που είναι εγγενείς στη ρύθμιση και την επιβολή.

Διάβασε Επίσης:

Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως .Οι δικές συνεχόμενες είναι μήτηρ  δυσωδίας και πολιτικής Εγκληματικότητας δυστυχώς

Μαρία Καρυστιανού: Τη Δευτέρα στη Βουλή οι 1,3 εκατ. υπογραφές – Να πάρουμε πίσω το οξυγόνο

Το σχέδιο οριστικοποιήθηκε το 2023, αλλά σκοπίμως δεν δημοσιεύθηκε μέχρι αυτό το σημείο, επιτρέποντας στην ITUC και στην ομάδα των εργαζομένων του ILO τον απαραίτητο χώρο για να αναπτύξουν τις στρατηγικές τους και να συμμετάσχουν σε διεξοδικές συζητήσεις του σχεδίου σύμβασης με τα μέλη τους, κατά την κρίση τους.

Το σχέδιο αυτό προσφέρει ένα δομημένο πλαίσιο που μπορεί να βοηθήσει τα μέλη του ILO να οραματιστούν πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένα ισχυρό, βασισμένο στα δικαιώματα, ρυθμιστικό τοπίο για την εργασία σε πλατφόρμες σε διεθνές επίπεδο.

Τέσσερις βασικές διαστάσεις του σχεδίου της σύμβασης χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής: το ευρύ και περιεκτικό προσωπικό πεδίο εφαρμογής του, η πρωτοποριακή προσέγγισή του για τη διακυβέρνηση της αλγοριθμικής διαχείρισης, η δέσμευσή του για την προστασία των θεμελιωδών συνθηκών εργασίας και ο καινοτόμος σχεδιασμός της δικαιοδοσίας και της επιβολής.

Ένα ευρύ και περιεκτικό πεδίο εφαρμογής

Ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό του σχεδίου σύμβασης είναι το ολοκληρωμένο προσωπικό πεδίο εφαρμογής του. Ορίζει την εργασία πλατφόρμας, που βασίζεται στην οργάνωση και την παροχή υπηρεσιών με ψηφιακά μέσα – ανεξάρτητα από το αν η εργασία εκτελείται διαδικτυακά ή σε φυσικούς χώρους – και περιλαμβάνει όλα τα άτομα που αναλαμβάνουν την εργασία αυτή με κυρίως προσωπική ιδιότητα. Είναι κρίσιμο ότι δεν περιορίζει την προστασία με βάση την επίσημη εργασιακή κατάταξη ενός ατόμου.

Σε αντίθεση με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εργασία σε πλατφόρμες, η οποία λειτουργεί εντός των νομικών ορίων της αρμοδιότητας της ΕΕ και προσφέρει μόνο μερική προστασία στους αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους, η κανονιστική αρχή του ILO δεν υπόκειται σε παρόμοιους περιορισμούς.

Κατά συνέπεια, το σχέδιο της σύμβασης επεκτείνει το πλήρες φάσμα προστασίας – που αφορά στον χρόνο εργασίας, την αμοιβή, την επαγγελματική ασφάλεια, την πρόσβαση σε μηχανισμούς καταγγελίας και την αλγοριθμική διαφάνεια – σε όλους τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες, ανεξάρτητα από το τυπικό καθεστώς απασχόλησής τους.

Η προσέγγιση αυτή αντικατοπτρίζει μια βασική αρχή του εργατικού δικαίου: ότι η πραγματικότητα της παρεχόμενης εργασίας και όχι οι νομικές ετικέτες θα πρέπει να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ενεργοποίηση της εργασιακής προστασίας.

Διαχείριση αλγορίθμων με επίκεντρο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Μια άλλη σημαντική καινοτομία στο σχέδιο σύμβασης έγκειται στο ειδικό κεφάλαιο που αφορά στην αλγοριθμική διαχείριση. Ενώ η οδηγία της ΕΕ για την εργασία σε πλατφόρμες εισήγαγε σημαντικές υποχρεώσεις σχετικά με την ενημέρωση και τη διαφάνεια, η παρούσα σύμβαση προχωράει παραπέρα, εδραιωμένη στη διακριτή εντολή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τα αλγοριθμικά συστήματα δεν είναι ουδέτερα εργαλεία. Διαμορφώνουν ενεργά κρίσιμες πτυχές της εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ευκαιρίες, των δυνατοτήτων αποδοχών, της αξιολόγησης των επιδόσεων, των πειθαρχικών διαδικασιών, ακόμη και του τερματισμού της απασχόλησης – όλα τα θέματα που παραδοσιακά και απερίφραστα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Συνεπώς, το σχέδιο σύμβασης αντιμετωπίζει αυτά τα εξελιγμένα συστήματα ως μηχανισμούς διαχειριστικού ελέγχου, που καθιστούν αναγκαία τη δημοκρατική εποπτεία και τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Για το σκοπό αυτό, ορίζει ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας μπορούν να εισάγουν ή να αναθεωρούν τα συστήματα αλγοριθμικής διαχείρισης μόνο με τη συμφωνία των εκπροσώπων των εργαζομένων ή, ελλείψει τέτοιας συμφωνίας, με άδεια από τις δημόσιες αρχές, βάσει αποδεδειγμένης συμμόρφωσης με τα καθιερωμένα πρότυπα του σχεδίου σύμβασης.

Η προσέγγιση αυτή τοποθετεί στρατηγικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην καρδιά της ψηφιακής διακυβέρνησης. Επιβάλλει επίσης βασικές εγγυήσεις, όπως η ανθρώπινη εποπτεία, οι ολοκληρωμένες εκτιμήσεις επιπτώσεων, το δικαίωμα των εργαζομένων να λαμβάνουν εξηγήσεις και να ζητούν διόρθωση των αποφάσεων, καθώς και αυστηρούς περιορισμούς στην επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Στην ουσία, το σχέδιο σύμβασης επιδιώκει να αντισταθμίσει τη διάχυτη επιρροή της αλγοριθμικής εξουσίας όχι απλώς μέσω της διαδικαστικής διαφάνειας, αλλά μέσω της καθιέρωσης ουσιαστικής φωνής των εργαζομένων και ισχυρών μηχανισμών λογοδοσίας.

Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους

Το σχέδιο της σύμβασης επιβεβαιώνει απερίφραστα ότι οι εργαζόμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας δικαιούνται τις ίδιες θεμελιώδεις βασικές προστασίες με κάθε άλλο εργαζόμενο.

Αυτές οι βασικές προστασίες περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Προστασία του χρόνου εργασίας, η οποία περιλαμβάνει περιορισμούς στις ποσοστώσεις εργασίας που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις απαραίτητες περιόδους ανάπαυσης ή την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις υγιεινής.
  • Εγγυήσεις ελάχιστου μισθού, με αμοιβή που υπολογίζεται ανά εργασία που έχει ολοκληρωθεί και αποκλείει ρητά τα φιλοδωρήματα.
  • Προστασία από την άδικη απενεργοποίηση από μια πλατφόρμα, η οποία αντιμετωπίζεται με τις ίδιες πρακτικές όπως η καταγγελία της απασχόλησης.
  • Εγγυήσεις μη διάκρισης, πρότυπα επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας και πρόσβαση στις διατάξεις κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν στο γονικό καθεστώς και την κατάσταση μητρότητας.
  • Απαγόρευση της χρέωσης αμοιβών απευθείας στους εργαζόμενους και σαφής αναγνώριση του σπιτιού ως ιδιωτικού χώρου που χρήζει προστασίας.

Συνεπώς, το σχέδιο σύμβασης δεν είναι απλώς ένα μέσο για την προστασία των δικαιωμάτων των μεμονωμένων εργαζομένων – προωθεί επίσης ενεργά ίσους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των ορίων του νόμου.

Αντιμετωπίζοντας τα ρυθμιστικά κενά που έχουν εκμεταλλευτεί ορισμένες ψηφιακές πλατφόρμες, συμβάλλει στην πρόληψη του αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των εργοδοτών που συμμορφώνονται επιμελώς με τα καθιερωμένα εργασιακά πρότυπα.

Η τεχνολογία, στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμεύει ως προπέτασμα καπνού για την καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, που θα θεωρούνταν αδιαπραγμάτευτα σε οποιονδήποτε άλλο τομέα της οικονομίας.

Δικαιοδοσία και επιβολή: Αποτροπή των κενών

Τέλος, το σχέδιο σύμβασης προτείνει ένα ισχυρό μοντέλο δικαιοδοσίας που έχει σχεδιαστεί για να κλείσει τα συνήθη κενά στη διακυβέρνηση της εργασίας σε πλατφόρμες.

Καθιερώνει διπλή ευθύνη για τη συμμόρφωση, καθιστώντας υπεύθυνη τόσο τη χώρα όπου η πλατφόρμα είναι νόμιμα εγκατεστημένη, όσο και τη χώρα όπου ο εργαζόμενος εκτελεί συνήθως την εργασία του.

Επιπλέον, επιβάλλει την εφαρμογή ενός αυστηρού καθεστώτος επιθεώρησης και πιστοποίησης για τις συνθήκες εργασίας στις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ψηφιακών πιστοποιητικών που θα χρησιμεύουν ως τεκμήριο απόδειξης της συμμόρφωσης.

Αυτή η προσέγγιση διπλής ευθύνης έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αποτρέψει το ρυθμιστικό αρμπιτράζ, ιδίως σε διασυνοριακές επιχειρήσεις, και να ενισχύσει την ικανότητα των εθνικών αρχών εργασίας να εποπτεύουν αποτελεσματικά τις πολυεθνικές εταιρείες πλατφορμών.

Το επίμαχο σχέδιο σύμβαση, ουσιαστικά, συμβάλλει στην αυξανόμενη παγκόσμια συναίνεση ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες αξίζουν πολύ περισσότερα από αποσπασματικές προστασίες ή λεπτές αλγοριθμικές ωθήσεις – δικαιούνται εκτελεστά δικαιώματα, ισχυρή εκπροσώπηση και τη θεμελιώδη εξουσία να διαπραγματεύονται τους όρους υπό τους οποίους εργάζονται.

IN.GR

Σχετικά Άρθρα

Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως .Οι δικές συνεχόμενες είναι μήτηρ  δυσωδίας και πολιτικής Εγκληματικότητας δυστυχώς
Σημαντικά

Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως .Οι δικές συνεχόμενες είναι μήτηρ  δυσωδίας και πολιτικής Εγκληματικότητας δυστυχώς

6 Ιουλίου 2025
Μαρία Καρυστιανού: Τη Δευτέρα στη Βουλή οι 1,3 εκατ. υπογραφές – Να πάρουμε πίσω το οξυγόνο
Επικαιρότητα

Μαρία Καρυστιανού: Τη Δευτέρα στη Βουλή οι 1,3 εκατ. υπογραφές – Να πάρουμε πίσω το οξυγόνο

6 Ιουλίου 2025
Η νέα «τρόικα» που ελέγχει την Ελλάδα – Το Ευρωπαϊκό «μάτι» πάνω από 4+1 περιπτώσεις
Επικαιρότητα

Η νέα «τρόικα» που ελέγχει την Ελλάδα – Το Ευρωπαϊκό «μάτι» πάνω από 4+1 περιπτώσεις

6 Ιουλίου 2025
Ανδρουλάκης: Όπως έφερε το μνημόνιο ο Καραμανλής στην Ελλάδα, έτσι ο Μητσοτάκης φέρνει μνημόνιο στον πρωτογενή τομέα
Επικαιρότητα

Ανδρουλάκης: Όπως έφερε το μνημόνιο ο Καραμανλής στην Ελλάδα, έτσι ο Μητσοτάκης φέρνει μνημόνιο στον πρωτογενή τομέα

6 Ιουλίου 2025
«Απαράδεκτα» τα αιτήματα της Χαμάς για τον Νετανιάχου
Επικαιρότητα

«Απαράδεκτα» τα αιτήματα της Χαμάς για τον Νετανιάχου

6 Ιουλίου 2025
Αποκάλυψη in: Ο Άδωνις καταργεί το επιτελικό κράτος, παίρνοντας τους ελεγκτές υγείας υπό τον έλεγχό του
Επικαιρότητα

Αποκάλυψη in: Ο Άδωνις καταργεί το επιτελικό κράτος, παίρνοντας τους ελεγκτές υγείας υπό τον έλεγχό του

6 Ιουλίου 2025
Η μεγαλύτερη πρόκληση ανάβασης σε ουρανοξύστη στην ΕλλάδαTo 2nd PIRAEUS TOWER RUN TO THE TOP ανέβασε την αδρεναλίνη στα ύψη! Ένας αγώνας  500 σκαλοπατιών στον Πύργο του Πειραιά
Πειραιάς

Η μεγαλύτερη πρόκληση ανάβασης σε ουρανοξύστη στην ΕλλάδαTo 2nd PIRAEUS TOWER RUN TO THE TOP ανέβασε την αδρεναλίνη στα ύψη! Ένας αγώνας  500 σκαλοπατιών στον Πύργο του Πειραιά

5 Ιουλίου 2025
4.Λόγοι για  να μην ξεχνάμε και ένα τελικό συμπέρασμα .
Λίγα λόγια και Σταράτα

4.Λόγοι για  να μην ξεχνάμε και ένα τελικό συμπέρασμα .

5 Ιουλίου 2025
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Σημεία και τέρατα» – Μια πτέρυγα μάχης που «έγινε» αγρός και άλλες απίστευτες ιστορίες
Επικαιρότητα

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Σημεία και τέρατα» – Μια πτέρυγα μάχης που «έγινε» αγρός και άλλες απίστευτες ιστορίες

5 Ιουλίου 2025
Η στάση Βορίδη – Αυγενάκη ζορίζει το Μαξίμου
Επικαιρότητα

Η στάση Βορίδη – Αυγενάκη ζορίζει το Μαξίμου

5 Ιουλίου 2025

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • 4.Λόγοι για  να μην ξεχνάμε και ένα τελικό συμπέρασμα .

    4.Λόγοι για  να μην ξεχνάμε και ένα τελικό συμπέρασμα .

    306 κοινοποιήσεις
    Share 122 Tweet 77
  • Η μεγαλύτερη πρόκληση ανάβασης σε ουρανοξύστη στην ΕλλάδαTo 2nd PIRAEUS TOWER RUN TO THE TOP ανέβασε την αδρεναλίνη στα ύψη! Ένας αγώνας  500 σκαλοπατιών στον Πύργο του Πειραιά

    305 κοινοποιήσεις
    Share 122 Tweet 76
  • Αποκλειστικό in: Απέναντι στον Τριαντόπουλο οι πρώτοι συγγενείς θυμάτων στην υπόθεση των Τεμπών

    305 κοινοποιήσεις
    Share 122 Tweet 76
  • Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Σημεία και τέρατα» – Μια πτέρυγα μάχης που «έγινε» αγρός και άλλες απίστευτες ιστορίες

    305 κοινοποιήσεις
    Share 122 Tweet 76
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς στήθηκε το μεγάλο κόλπο – H χαρτογράφηση του σκανδάλου

    305 κοινοποιήσεις
    Share 122 Tweet 76

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ

  • Αθλητική Φωνή (112)
  • Εν τη Πόλει (200)
  • Ενδιαφέροντα (33)
  • Επικαιρότητα (1.522)
  • Λίγα λόγια και Σταράτα (78)
  • Πειραιάς (64)
  • Πειραιώτης (95)
  • Σημαντικά (1.874)
  • Χωρίς κατηγορία (39)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Copyright © 2024 Piraeus News

No Result
View All Result
  • Επικαιρότητα
  • Ενδιαφέροντα
  • Αθλητική Φωνή
  • Piraeus News
    • Εν τη Πόλει
    • Πειραιάς
    • Λίγα λόγια και Σταράτα
    • Πειραιώτης

© 2023 DailyTVRadio - Web Design & Development by .