Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλλιεργεί με κάθε ευκαιρία την εικόνα ενός πολιτικού «κενού» στην αντιπολίτευση, εμφανίζοντας την κυβέρνησή του ως μόνη δύναμη αλλαγής
Με τροχιοδεικτικές βολές και πιέσεις σε στοχευμένες αντιπολιτευτικές κατευθύνσεις, με επιθέσεις οι οποίες προκάλεσαν αντεπιθέσεις, αλλά και με «μετρημένα» ανοίγματα επέλεξε το κυβερνών κόμμα και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσουν μια ιδέα για τις προθέσεις τους στο νέο πολιτικό τοπίο από τη Βουλή, όπου κλείνουν σήμερα οι εργασίες για τις θερινές διακοπές, με επιστροφή στις 28 Αυγούστου.
Ο Πρωθυπουργός όχι μόνο έστειλε με σαφήνεια το μήνυμα ότι θα βγαίνει ο ίδιος μπροστά και κοινοβουλευτικά – ενδεικτικό ότι προχθές αξιοποίησε την αναβολή της επίσκεψής του στη Λευκωσία και, παρά τη διαχείριση της κρίσης με τις φωτιές, επέλεξε να ανέβει στο βήμα για το οικονομικό νομοσχέδιο – αλλά επιπλέον ότι θα καλλιεργεί με κάθε ευκαιρία την εικόνα ενός πολιτικού «κενού» στην αντιπολίτευση, εμφανίζοντας την κυβέρνησή του ως μόνη δύναμη αλλαγής.
Στο ίδιο κάδρο της κριτικής υπό τους τίτλους «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» και του «στείρο όχι σε όλα», κατά την ορολογία του πρωθυπουργικού επιτελείου, η κυβέρνηση τοποθετεί ως ένα τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, συντηρώντας τον διμέτωπο.
«Υποτίθεται πως ευαγγελίζεται ότι θα έχουμε επιτέλους μια σοβαρή αντιπολίτευση, βλέπουμε το εντελώς αντίθετο» ήταν το χθεσινό καρφί του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο οικονομικό νομοσχέδιο, ενώ είχε προηγηθεί η αποστροφή του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη περί «ΚΚΕ της Κεντροαριστεράς».
Ταυτόχρονα σκωπτικά σχόλια από τους κυβερνώντες προκάλεσε και η κυβίστηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εκμεταλλευτεί την περίοδο εσωτερικών «αναζητήσεων» του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα όσο στην Κουμουνδούρου αναζητούν τα πατήματά τους, να μπλοκάρει τυχόν ώθηση της Χαριλάου Τρικούπη στους αντιπολιτευτικούς ρυθμούς.
Εξού και θα συνεχιστεί η τακτική του Μαξίμου να εμφανίζει εαυτόν ως πολιτικά κυρίαρχο, προωθώντας παρεμβάσεις που αφενός καλύπτουν προεκλογικές δεσμεύσεις, αφετέρου παρουσιάζονται στα μάτια ων πολιτών ως «καθαρή θέση».
Στο προσκήνιο με προτάσεις
Τη στρατηγική του Μητσοτάκη να βγαίνει στο προσκήνιο με προτάσεις που απευθύνονται σε ευρύτερα ακροατήρια, εκτός των στενών κομματικών ορίων, πιστοποιεί η επιλογή να εκκινήσει το νομοθετικό έργο με συζητήσεις αρχικά για την ψήφο των αποδήμων και έπειτα για την οικονομία και μέρος των γαλάζιων προεκλογικών δεσμεύσεων για την ενίσχυση των εισοδημάτων.
Η ΝΔ ήθελε από τα πρώτα μέτρα της νέας κυβερνητικής πορείας να εντείνει την πίεση κυρίως σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλίες που θα την οδηγούσαν σε δύσκολη θέση αναζήτησης επιχειρημάτων. Με τέτοιες… διατυπώσεις σκοπεύει η κυβέρνηση να συνεχίσει.
Μάλιστα οι πιέσεις προς την Κουμουνδούρου μπορεί να έρχονται, όπως αποδείχθηκε, και μέσω Πλεύσης Ελευθερίας («Η ζωή τα έφερε έτσι, η κυρία Κωνσταντοπούλου να είναι πολύ πιο υπεύθυνη στο ζήτημα αυτό απ’ ό,τι είστε εσείς» ήταν η στοχευμένη αιχμή διά στόματος του Μητσοτάκης για την ψήφο των αποδήμων), ενώ σε ό,τι αφορά τα δεξιότερα της ΝΔ οι πιέσεις εστιάζουν πρωτίστως στον Κυριάκο Βελόπουλο (ενδεικτική η πρωθυπουργική αποστροφή «πατριώτες της φακής») και δευτερευόντως στη ΝΙΚΗ ή στους «Σπαρτιάτες».
In.gr