

ΆποψηΑναστασία Γιάμαλη
Αν ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ τα έχει κάνει μαντάρα, η ευθύνη είναι της κυβέρνησης, που σύστησε τον οργανισμό και διόρισε τα μέλη του.
Όχι, δεν είναι κάποιο σήκουελ του Star Wars. Είναι μία ακόμη καλά συντονισμένη προσπάθεια συσκότισης και σύγχυσης της κοινής γνώμης για το μόνο θέμα που έχει πλήξει πραγματικά την κυβέρνηση, την τραγωδία των Τεμπών. Η αλήθεια είναι, πως η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ίσως η μοναδική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που δεν έφταιγε ποτέ, αντίθετα σήκωνε τα μανίκια και επέλυε εξωγενείς κρίσεις.
Από την πανδημία και την ακρίβεια, ως την εργαλειοποίηση φτωχών κι αδύναμων ανθρώπων από την τουρκική κυβέρνηση στον Έβρο, που μετέπειτα οι γαλάζιοι κι οι επικοινωνιακοί τους δορυφόροι, βάφτισαν «το έπος του Έβρου», η κυβέρνηση καλούνταν να αντιμετωπίσει το αστάθμητο και το εξωγενές.
Το θέμα
Τα Τέμπη δεν ανήκουν στην κατηγορία του αστάθμητου και του εξωγενούς. Η υποβάθμιση του σιδηροδρόμου και το γεγονός ότι δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή επί δώδεκα λεπτά και δεκαοχτώ χιλιόμετρα χωρίς να πάρει κανείς χαμπάρι, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν μετωπικά, οδηγώντας στο θάνατο 57 ψυχές, σε συνδυασμό με την σπουδή για το διαβόητο «μπάζωμα» του τόπου του δυστυχήματος λίγα μόλις 24ωρα μετά την σύγκρουση – ένεκα προεκλογικής περιόδου, συνιστούν από μόνα τους τεράστιο πολιτικό θέμα.
Αν σε αυτά προσθέσουμε τα χαλκευμένα ηχητικά, πριν καλά-καλά κλείσει 24ωρο, που ήθελαν να δείξουν ως μοναδικό φταίχτη τον σταθμάρχη-βύσμα, τα παραμύθια μπροστά στις κάμερες με τις διαβεβαιώσεις περί ύπαρξης τηλεδιοίκησης, την εξεταστική-παρωδία, τα χειροκροτήματα στον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή μέσα στη Βουλή, τότε δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα δυσαρέσκειας κι αγανάκτησης.
Εκρηκτικό μείγμα
Το εκρηκτικό αυτό μείγμα εκφράστηκε με πρωτοφανή μαζικότητα στα συλλαλητήρια σε Ελλάδα κι εξωτερικό όταν είδαν το φως της δημοσιότητας ηχητικά ντοκουμέντα από το μοιραίο βράδυ μετά τη σύγκρουση. Το “Δεν έχω οξυγόνο” που ακούγεται να λέει ένα κορίτσι, στοίχειωσε κι έβγαλε στον δρόμο όλη τη χώρα.
Η κυβέρνηση δεν μπορούσε παρά να επιδείξει ενσυναίσθηση για να κατευνάσει την οργή. Κάποιοι αμετανόητοι υπουργοί επέμειναν στη σκληρή γραμμή της επίθεσης κατά συγγενών θυμάτων και διαδηλωτών ενώ αναμασούσαν τα περί θεωριών συνωμοσίας για όσους έθεταν ερωτήματα για το τι προκάλεσε την πυρόσφαιρα και την ενδεχόμενη ύπαρξη παράνομου φορτίου.
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Μία ημέρα πριν το μεγαλύτερο συλλαλητήριο στην ιστορία της χώρας, ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), φορέας αρμόδιος για την διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων που τέθηκε σε λειτουργία ένα χρόνο μετά την τραγωδία, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το πόρισμα του.
Ο οργανισμός που υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών και στελεχώθηκε με άτομα επιλογής κι εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, ανατέμνει στο πόρισμα του τις αιτίες που οδήγησαν στο δυστύχημα, διαχρονικές και συγκυριακές και κάνει συστάσεις για πιο ασφαλείς σιδηροδρόμους στο μέλλον.
Μάλιστα, αναφέρει μεταξύ άλλων, ρητά πως η πυρόσφαιρα δεν οφείλεται σε έλαια σιλικόνης. «Φέραμε τους καλύτερους, τους χρηματοδοτήσαμε με 4,5 εκατομμύρια να μας πουν τι έγινε και το είπαν» έλεγε ο πρώην υπουργός Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Την επομένη της παρουσίασης του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ανήμερα των συγκεντρώσεων, ο Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας, υποστήριζε πως το πόρισμα «πρέπει να είναι το ευαγγέλιο της εθνικής μας αυτογνωσίας» καλούσε μάλιστα εμάς, τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες του «να το διαβάσουμε λέξη προς λέξη για να καταλάβουμε συνολικά τι έπρεπε να είχε γίνει στους σιδηροδρόμους και τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα».
Αποδοχή
Λίγες ημέρες αργότερα, ο πρωθυπουργός τόνιζε από βήματος Βουλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα Τέμπη στις 5 Μαρτίου πως το πόρισμα είναι κρίσιμο στην ολότητα του και καλούσε την αντιπολίτευση να πράξει το ίδιο: «Και πάντως θα ήθελα να ακούσω από τους αρχηγούς των κομμάτων εάν δέχονται επί της αρχής το κείμενο αυτό, αν συμφωνούν ότι είναι ένα αντικειμενικό κείμενο, το οποίο πρέπει να το δεχτούμε στην ολότητα του. Στην ολότητα του, ένα κείμενο το οποίο ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει».
Όλα αυτά τελείωσαν. Ήρθε η ώρα της αντεπίθεσης. Το είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός την Παρασκευή απευθυνόμενος στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα: «Τώρα έχει έλθει η σειρά της αλήθειας να αντεπιτεθεί. Όσα περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών διαπιστώνουμε ότι υπήρξε μία προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας. Ορισμένοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο».
Έτσι, εντελώς τυχαία, τα περί πυρόσφαιρας αφαιρέθηκαν από το πόρισμα το βράδυ της Δευτέρας ,γιατί 40 ημέρες μετά τη δημοσίευση του, ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας θυμήθηκαν ότι διαφωνούν, ενώ ο διορισμένος από την κυβέρνηση αντιπρόεδρος του οργανισμού αποκάλυπτε στα τηλεπαράθυρα ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή του κι εκείνος ποτέ δεν ήθελε να εντάξει τα περί πυρόσφαιρας αλλά τον πίεζε ο Μπαρτ Ακού, επικεφαλής της Μονάδας Ασφαλείας και Λειτουργιών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA).
Δικαιοσύνη
Νωρίτερα, ο Άρειος Πάγος έδινε εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες περιελήφθη στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ το περί πυρόσφαιρας και ο ρόλος Λακαφώση. Σημειωτέον, ο Κώστας Λακαφώσης είναι ο τεχνικός σύμβουλος κάποιων οικογενειών θυμάτων των Τεμπών.
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα βλέπαμε να ξετυλίγεται μία άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του πραγματογνώμονα Λακαφώση, του προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού, δημοσιογράφων που δεν είναι αρεστοί ή δεν υπηρετούν το γαλάζιο νον πέηπερ. Είδαμε τον Λακαφώση το 2007, τον Βερβεσό να χορεύει ζεϊμπέκικο, κι άλλα πολλά άσχετα με τα Τέμπη με στόχο να αποδομηθούν όλοι όσοι μιλούν με τρόπο που δεν είναι αρεστός.
Το λάθος
Όμως αν το πόρισμα του κρατικού οργανισμού είναι λάθος, δεν φταίνε ούτε ο Λακαφώσης, ούτε ο Βερβεσός, ούτε η αντιπολίτευση. Δεν το βάφτισαν αυτοί «ευαγγέλιο», ούτε καλούσαν αυτοί να γίνει αποδεκτό «στην ολότητα του». Αν ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ τα έχει κάνει μαντάρα, η ευθύνη είναι της κυβέρνησης, που σύστησε τον οργανισμό και διόρισε τα μέλη του.
Αυτός ο ορυμαγδός πληροφοριών, δηλώσεων, κόντρα δηλώσεων, ο πόλεμος των πορισμάτων προγενέστερων και μεταγενέστερων, συσκοτίζει, κουράζει και θολώνει. Η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτή, να πετάξει τόση πληροφορία στο τραπέζι ώστε όλοι και όλες να μπορούμε να διαλέξουμε αυτό που μας βολεύει/εκφράζει και οι λιγότερο επιμελείς να μπερδευτούν και να πάψουν να ασχολούνται. Ο «στρατηγικός κορεσμός πληροφορίας» (information flooding) είναι η γαλάζια αντεπίθεση.
IN.GR