![](https://piraeusnews.gr/wp-content/uploads/2025/02/ERAPETRITIS-1024x696.jpg)
![Αλεξάνδρα Φωτάκη](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/04/fotaki.jpg)
ΡεπορτάζΑλεξάνδρα Φωτάκη
Οι επαφές με τους κρίσιμους παίκτες στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Αθήνας στην ανθρωπιστική βοήθεια
Με την επίσκεψη του στην Ιορδανία και τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ της χώρας, Αϊμάν Αλ Σαφάντι, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.
Μία περιοδεία που μαζί με το ταξίδι στην Σαουδική Αραβία, για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας είχε σαν αποτέλεσμα ο Υπουργός Εξωτερικών να έχει επαφές με τους εκπροσώπους όλων των χωρών που έχουν ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή.
Ο κύκλος των επαφών Γεραπετρίτη
Υπενθυμίζεται ότι ο Γεραπετρίτης ξεκίνησε τις επαφές του από την Ντόχα, όπου όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, αλλά και τον τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν. Συνέχισε με την επίσκεψη του στο Ισραήλ, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογο του Γκιντεόν Σάαρ και στη Ραμάλα και το ραντεβού με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ, Μοχάμαντ Μουσταφά.
Στόχος της Αθήνας όπως σημείωναν στο in ανώτατες διπλωματικές πηγές ήταν να έχει ένα κύκλο επαφών με όλους τους δρώντες προκειμένου η ελληνική διπλωματία να δηλώσει παρούσα στα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι ίδιες πηγές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην συνάντηση της Τρίτης του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, αλλά και στην πρόσκληση Τραμπ στον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο στις 11 Ιανουαρίου.
Το ζητούμενο όπως επισήμαναν στο in διπλωματικές πηγές αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί τρόπος να περάσουμε στη δεύτερη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ζώντων ομήρων αλλά και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.
Κάτι για το οποίο επί του παρόντος δεν φαίνεται πώς μπορεί να συμφωνηθεί.
Με την ελληνική διπλωματία να εξακολουθεί να διαπιστώνει επιφυλακτικότητα των συγκεκριμένων παικτών στη Μέση Ανατολή απέναντι στην Τουρκία και τις διαθέσεις της.
Ανθρωπιστική βοήθεια στη Μέση Ανατολή
Σημαντικός για την Αθήνα είναι και ο ρόλος της στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και κυρίως στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, με πρωτοβουλίες να έχουν ήδη αρχίσει να αναλαμβάνονται. Με την Ελλάδα να έχει προσφερθεί, με πρωτοβουλία Γεραπετρίτη, να αναλάβει την την περίθαλψη και νοσηλεία παιδιών από τη Γάζα.
Με τον ΥΠΕΞ να δηλώνει πως «η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα διοχετευθεί στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή, η μεγάλη μας μέριμνα είναι να εδραιωθεί η συμφωνία της εκεχειρίας στην περιοχή και να καταστεί η Μέση Ανατολή μία βιώσιμη περιοχή για όλους».
Συμμετοχή διεκδικεί η Αθήνα και στην ανοικοδόμηση της Γάζας, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, αλλά και των βασικών υποδομών.
Η Αθήνα θεωρεί ότι η Ιορδανία αποτελεί μία από τις σταθεροποιητικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, με το Γεραπετρίτη να σημειώνει και στην συνάντηση του με τον Σαφάντι τη σημασία της επίσκεψης του βασιλιά Αμπντάλα στις ΗΠΑ.
Επικαλούμενος τη σταθερότητα δε στη Μέση Ανατολή ο Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «οι συμφωνίες εκεχειρίας στη Γάζα και τον Λίβανο, μαζί με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, διαμορφώνουν μια ουσιωδώς διαφορετική κατάσταση από αυτήν που επικρατούσε κατά την τελευταία μας συνάντηση στην Αθήνα».
Το επόμενο διάστημα πρέπει να αναμένονται και οι πρωτοβουλίες της Αθήνας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Γεραπετρίτης αναμένεται να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη για επαφές στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ αναζητείται και ημερομηνία προκειμένου να έχει το πρώτο του τετ α τετ με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον.
IN.GR