Οι φήμες ότι η Χαμάς έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία, ξεκίνησαν όταν το Κατάρ αποσύρθηκε από τον διαμεσολαβητικό του ρόλο στις συνομιλίες εκεχειρίας
Πηγή της τουρκικής διπλωματίας απέρριψε σήμερα τις πληροφορίες ότι η Χαμάς έχει μεταφέρει το πολιτικό της γραφείο από το Κατάρ στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης επισκέπτονται περιστασιακά τη χώρα.
Οι φήμες ότι μέλη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία ακολούθησαν την πρόσφατη ανακοίνωση του Κατάρ ότι θα αναστείλει το ρόλο του ως διαμεσολαβητή στη σύγκρουση στη Γάζα, εκτός εάν οι πλευρές επιδείξουν σοβαρότητα και βούληση.
Η Τουρκία συγκαταλέγεται στις χώρες που δεν αναγνωρίζουν τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση αλλά ως απελευθερωτικό κίνημα
Η Ντόχα, ωστόσο, διέψευσε ότι μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης στη χώρα απελάθηκαν μετά από απαίτηση του αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, όπως έγραψαν πολλά διεθνή ΜΜΕ.
Η Τουρκία συγκαταλέγεται στις χώρες που δεν αναγνωρίζουν τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση αλλά ως απελευθερωτικό κίνημα.
Οι επισκέψεις στην Τουρκία
Ανώτερα στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης είχαν πραγματοποιήσει σημαντικές επισκέψεις στη χώρα στο παρελθόν, αν και δεν αναφέρθηκε καμία επίσκεψη υψηλού προφίλ τους τελευταίους μήνες.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε φιλοξενήσει τον δολοφονημένο ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, πέρυσι σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων. Ο Ερντογάν τον Αύγουστο δέχθηκε επίσης τους γιους του Χανίγια μετά τη δολοφονία του τελευταίου στο Ιράν.
Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός έχουν βαλτώσει εδώ και μήνες ενώ τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια για συμφωνία μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.
IN.GR